Yeni yetkililer, 50 yılı aşkın bir süredir Esad ailesinin yönetiminde olan Suriye'nin kurumlarını yeniden inşa etmek ve yaklaşık 14 yıllık savaşın çökerttiği ekonomiyi canlandırmak zorunda kalacak.
Hâlâ ağır uluslararası yaptırımlarla boğuşan hükümetin, Esad'ı deviren isyancıların cihatçı kökenlerinin geçmişte kaldığına dair Batılı başkentleri ikna etmesi de gerekecek.
Esad Şeybani, yeni kabinenin, uluslararası toplumun azınlıkların korunması çağrısında bulunduğu bir dönemde, ülkenin çok etnikli ve çok mezhepli yapısını dikkate alacağını söyledi.
Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi'nde konuşan Şeybani, “1 Mart'ta göreve başlayacak olan hükümet Suriye halkını mümkün olduğunca temsil edecek ve çeşitliliği dikkate alacak” dedi.
Suriye halkının “değişimin ortakları” olacağını belirten Şeybani, “siyasi yol haritasında son iki ayda yaptığımız değişiklikler ve düzenlemeler diaspora ve sivil toplumla yapılan istişarelerden kaynaklandı ve ilham aldı” dedi.
Aktivistler ayrıca kadınların hakları ve temsili konusundaki endişelerini dile getirirken, yetkililer kadınların yeni Suriye'nin bir parçası olacağını dile getiriyor.
Geçici yönetim
İktidarı ele geçiren, aşırı dinci geçmişe salip isyancılar, 1 Mart'a kadar ülkeyi yönetmek üzere Muhammed El Beşir başkanlığında geçici bir hükümet kurdu.
Geçtiğimiz ay, Esad'ın devrilmesine öncülük eden Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) grubunun lideri Ahmed el-Şara geçici cumhurbaşkanı olarak atandı.
Yeni yetkililer, Suriye'yi on yıllardır yöneten Baas partisi ile birlikte feshedilen Esad dönemi parlamentosuyla birlikte bir geçiş dönemi yasama organı oluşturacak.
Şara, Şubat ayının başlarında verdiği bir röportajda, seçimlerin düzenlenmesinin beş yıla kadar sürebileceğini söyledi.
Muhalefet sürgünde
Cumhurbaşkanlığı, Suriye'nin sürgünde faaliyet gösteren ana muhalefet organlarının, çatışma sırasında kurulan kurumları “feshetme” çabalarının bir parçası olarak, ellerindeki dosyaları Şam'a teslim ettiklerini duyurdu.
Suriye'nin başlıca silahsız muhalif gruplarının lağvedilmesi anlamına gelen bu adım, Şara'nın tüm silahlı grupların lağvedilmesi ve orduya dahil edilmesi teklifini yansıtıyor.
Şara Şam'da Suriye Müzakere Komisyonu (SNC) Başkanı Bader Jamous ve Ulusal Koalisyon Başkanı Hadi Albahra ile bir araya geldi.
Jamous, bu hamlenin kurumların feshedilmesi anlamına gelip gelmediğine ilişkin bir soruya şu yanıtı veriyordu: “Evet ama üzerinde çalışılması gereken yasal prosedürler var ve bu biraz zaman alacak”.
Komisyon üyeleri ve bağlı uzmanların “Suriye devletinin bir parçası olacaklarını ve inşasını destekleyeceklerini” söyledi.
Koalisyon, Kasım 2012'de muhalif grup ve şahsiyetlerin Katar'da bir araya gelmesinin ardından kuruldu.
Koalisyon, 2015 yılında Riyad'da yapılan bir toplantının ardından ortaya çıkan SUK'un ana bileşeni ve Cenevre'de Esad hükümetiyle BM gözetiminde yapılan ve sonuç alınamayan görüşmelerde Suriye muhalefetini temsil etti.
HTŞ ve diğer gruplar resmi olarak feshedildi ve savaşçıları gelecekte kurulacak ulusal bir güce entegre edilecek.
Yeni yetkililer, tüm Suriyelileri kapsayan bir ulusal diyalog konferansı hazırlamak üzere bir komite kurma sözü verdi.
Fotoğraf: AA Arşiv