Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Finans Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Niyazi Berk, koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalıp ibrenin seçimden yana olmasının, tüketicinin güvensizliğini arttıran etkenlerden biri olduğunu belirtti. Berk, tüketici güven endeksinin ağustosta geçen aya göre yüzde 3,6 gerilediğini, temmuzda 64,66 olan endeksin bu ay 62,35 olduğunu söyledi.
SÜREKLİ DÜŞÜŞ VAR
Son aylarda sürekli düşüş yaşandığına dikkati çeken Berk, "Bu sebeplerin başında uluslararası para piyasalarında konjonktürel değişimin yanında siyasi belirsizlik, yabancı para birimlerindeki yükseliş ve ülkemizde artan terör olayları gelmektedir" ifadesini kullandı.Niyazi Berk, piyasadaki dalgalanma ve fiyat artışlarının tüketicilerin gelirindeki artışın çok üzerinde olmasından dolayı alım gücünün azaldığına işaret ederek, "Ayrıca, dolar kurunun artışı ithal girdi maliyetini yükseltirken, bunun yansıması olarak enflasyonu daha yukarılara çekebilecek, yine piyasaya doğrudan giren ithal ürünlerin de dolara bağlı olarak tüketiciye satış fiyatı yükselecektir. Kısacası dolar, Türk lirası paritesindeki lira aleyhine değişim, iç piyasada tüketim kadar üretimi de ithalata bağımlı olan ekonomimizi olumsuz etkilemekte, enflasyonu körüklemektedir" diye konuştu.
ENDİŞE ARTIYOR
Kamuoyunun hükümet kurma sürecini ciddi şekilde takip ettiğini ifade eden Berk, şunları kaydetti: "Ancak koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalıp ibrenin seçimden yana olması, tüketicinin güvensizliğini arttıran etkenlerden biri olmuştur. Olası erken seçim neticesinde de siyasi tabloda çok büyük değişiklik meydana gelmeme ihtimali endişeleri arttırmakta, benzer sonucun çıkması belirsizliğin kısa vadede son bulmayacağını gösterdiğinden tüketici geleceğe umutla bakamamaktadır. Hanenin maddi durum beklentisi endeksinin yüzde 2,3 azalarak 86,17'ye gerilemesi, bu durumun bir göstergesidir."

Editör: Haber Merkezi