İl Genel Meclisi’nin konuğu olan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Her akıl veren kendi dediğinin yapılmasını istiyor. 10 yıl önce Yenikent’e su vermeyenlerin hatasını bile biz kapatıyoruz” dedi
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, İl Genel Meclisi Eylül ayı 2. oturumuna konuk olarak katıldı. Kendilerini eleştiren ve ‘Ne yaptın’ diye soranları muhatap almadığını söyleyen Başkan Toçoğlu, “Bu kişilere cevap bile vermem. Bu kendi adlarına talihsizliktir” dedi.
Toçoğlu, “Hızır İlyas Tepesi’nden geliyorum. Tesis, 1 milyon insanın içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Abalı Köyü’nde Sapanca Yeşilyurt arasında 65 kilometre hatla bölgeyi birbirine bağlayacak bir tesis yapıyoruz. 10 yıl önce Yenikent’e su vermeyenlerin hatasını biz kapatıyoruz” dedi.
Gar Meydanı konusuna da değinen Toçoğlu, alanda kamulaştırma da dahil 20 milyon lira harcandığını hatırlatarak, “Orta Garajı ve ilçelerin garajını da biz yaptık” diye konuştu.
İMAM HATİP
Toçoğlu, yıkılan vali konağının yerine imam hatip lisesi yapılmasının eleştirilmesi konusuna da değindi. Toçoğlu, şunları söyledi: “Eski Valilik Konağı’nın yerine İmam Hatip Okulu yapılacak. Ben serdivan’da 13 okul için yer verdim ve bunların imam hatiple alakası yoktu. Vali konağının bulunduğu alan Hazine’ye aitti ve ticaret alanı olarak görülüyordu. Hazine bunu satabilirdi. Valimiz Mustafa Büyük, girişimleri için takdir edilecekken, kendini bilmezler eleştiriyor. Burayı okul yapma fikri Valimizden çıktı. 20 bin metrekare kız imam hatip lisesi, geri kalan 5 bin metrekare de Kentpark’a ilave yeşil alan olacak. Bu memleketin evlatları okuyacak. Burada yapılan çok önemli bir iştir.”
FİYAPI VE İMAR
Fiyapı konusundaki söylentilere kesin cevap veren Başkan Toçoğlu, “Fiyapı orada insanlardan anlaşarak 345 bin metrekare yer almış. Kimsenin kafasına silah dayayarak almamış. Alan razı, veren razı. Bize imar izni için geldiğinde de hem Tarım Bakanlığı’ndan hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, kısaca ilgili her yerden ‘Sakınca yoktur’ belgesi getirmiş. Biz de yasal olarak imar izni verdik. Kaldı ki biz orada kat kısıtlaması yaptık. Yenikent’te 6 kat olan imarla aynı kotaya girdiği halde biz 4 kat imar verdik” diye konuştu.
Şehrin gelişmesi açısından, otellerin de önemli olduğunu vurgulayan Toçoğlu, “Fiyapı’ya yalnızca otel için 24 metre yükseklik verildi. Biz Elmas Otel gibi yerlere bu imar izinlerini veriyoruz” dedi.
Bu firmanın ilk planlamasını Şehir Plancısı Oya Arapoğlu’nun yaptığını ve kat yüksekliğinin fazla olduğunu hatırlatan Toçoğlu, “Daha sonra ilk itiraz edip sesini yükselten Arapoğlu oldu” dedi. Fiyapı’nın işlerinin bozulduğunu, ticarette bunların olabileceğini söyleyen Toçoğlu “Şimdi bazıları kına yaksın. Gelip bize işlerinin bozulduğunu ve borcunu ödemek için süre istedi. Belli bi sürede borcunu ödeyecek. Hatta bize Müteahhitler Birliği de ‘Biz alsak bize de imar verirmisiniz?’ şeklinde sorduklarında evet veririz dedik” diye konuştu.
MECLİSLER BİRLEŞECEK
2014 seçimlerinde, tüm sınırların Büyükşehir sınırları içinde yer alacağını dile getiren Başkan Toçoğlu, bu çalışmanın kaynak israfının büyük ölçüde önüne geçeceğini belirtti. Toçoğlu, “Bütün il sınırlarının Büyükşehir olması önemli bir konu. Sınırlar genişleyince Büyükşehir paylarının da artması gerekiyor, bunu da bekliyoruz. Bunun sonucunda Özel İdarelerin fonksiyonu azalıyor. Bu nedenle Özel İdarelerin kapanması gündemde. Bir de Büyükşehir Meclisleriyle Özel İdare Meclisleriyle birleştirilecek. Bu iki meclis tek bir meclis haline getirilecek. Bu meclisin adı şehir meclisi olacak. Bu çalışma kaynak israfının büyük ölçüde önüne geçecek” dedi. Ömer Faruk ÖZKAYA

Editör: Haber Merkezi