Türkiye'de sigara satışına yönelik yeni kurallar gündemde. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İzmir'in Urla ilçesindeki Karantina Adası'nda katıldığı televizyon programında tütünle mücadele kapsamında hazırlanan düzenlemenin ayrıntılarını paylaştı.
Bakan Memişoğlu, sigara satışında kimlik kontrolünün zorunlu hale getirilmesinin planlandığını belirterek, yeni uygulamayla özellikle 18 yaşından küçüklere tütün ürünü satışının önüne geçilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Sigara alırken kimlik kontrolü yapılacak
Hazırlanan düzenlemeye göre, sigara satın almak isteyen kişilerin kimlik bilgileri üzerinden yaş doğrulaması yapılması planlanıyor.
Mevcut mevzuatta 18 yaşından küçüklere sigara ve diğer tütün ürünlerinin satışı yasaklanırken, yeni sistemle bu yasağın daha etkin uygulanması amaçlanıyor.
Kimlik ve T.C. kimlik numarası üzerinden gerçekleştirilecek kontrollerle satış noktalarındaki denetimlerin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Kafe ve restoranlarda yeni düzenleme
Yeni düzenleme yalnızca sigara satışını değil, tütün ürünlerinin kullanıldığı alanları da kapsayacak.
Bakan Memişoğlu, özellikle kafe ve restoranlarda sigara içilen ve içilmeyen bölümlerin daha net şekilde ayrılacağını belirtti.
Sigara kullanmayan vatandaşların tütün dumanından korunmasına yönelik uygulamaların güçlendirilmesi ve kapalı alanlardaki kuralların daha açık hale getirilmesi planlanıyor.
Sigaranın görünürlüğü azaltılacak
Tütünle mücadelede temel hedeflerden birinin sigaranın toplumda normal bir alışkanlık olarak algılanmasının önüne geçmek olduğunu vurgulayan Memişoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Esas kanunumuzun hazırlığındaki en temel husus sigaranın görünürlüğü ve doğal, ya bu doğal mı normal bir şeymiş algısını ortadan kaldırmak."
Bu kapsamda tütün ürünlerinin toplum içindeki görünürlüğünün azaltılması ve sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara yönelik destekleyici çalışmaların artırılması hedefleniyor.
Kanun teklifi birkaç hafta içinde Meclis'te
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, hazırlanan düzenlemenin hem tütün ürünü satan işletmelerin hem de kullanıcıların hakları gözetilerek oluşturulduğunu ifade etti.
Memişoğlu, düzenlemenin takvimine ilişkin yaptığı açıklamada, "Hem esnafımızın, hem kullanıcının da mağdur olmayacağı bir düzenleme yapıyoruz. İnşallah iyi olacak. Hazırlık içindeyiz, işte şu anda herhalde birkaç hafta içinde Meclis'e sunacağız." dedi.
Yeni kuralların yürürlüğe girebilmesi için kanun teklifinin TBMM'de görüşülerek kabul edilmesi gerekiyor.
Fotoğraf: Sosyal medya




