Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programının 2025 yılı ikinci dönem sonuçlarına göre önemli bir başarıya imza attı. Üniversite, 3 farklı projesiyle hibe desteği almaya hak kazandı.
TÜBİTAK 1001 Programı; yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması ve teknolojik problemlerin çözümüne yönelik, bilimsel esaslara uygun projelerin desteklenmesini amaçlıyor. Bu kapsamda desteklenen projeler, akademik bilgi üretiminin yanı sıra toplumsal ve teknolojik katkı sağlamayı hedefliyor.
TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan Sakarya Üniversitesi projeleri şöyle:
-
Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Meral Yurtsever’in yürütücülüğünü yaptığı
“Türkiye sahillerinin çöpleri, kaynakları, sonsuz kirletici ve mikrobiyal kompozisyonu ile uzamsal, zamansal ve istatistiksel analizi: Plastik kirliliğini örnekleme ve fraksiyonlamada standartlaşma ve harmonizasyon” başlıklı proje, -
Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kevser İlçioğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı
“Gebelikte Hipertansif Bozuklukların Yönetimi: Oyun Temelli Eğitim” başlıklı proje, -
Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Deniz Gültekin’in yürütücülüğünü yaptığı
“Fonksiyonelleştirilmiş Sn@Ti3C2Tx Hibrit Takviyeli Ni, Ni-W ve Ni-Co Kompozit Kaplamaların Elektrodepozisyon ile Üretimi; Mikroyapısal, Mekanik, Tribolojik ve Korozyon Özelliklerinin Geliştirilmesi” başlıklı proje.
Sakarya Üniversitesi yetkilileri, elde edilen bu başarının üniversitenin bilimsel üretim gücünü ve araştırma altyapısını ortaya koyduğunu belirterek, projelerde görev alan akademisyenleri tebrik etti.




