Büyükşehir Belediyesi Yaygın Eğitim Şube Müdürü Halide Yeliz Kama şehir genelinde SAMEK merkezleri, sunulan eğitimler ve yeni dönem hazırlıkları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

-SAMEK’in kuruluş ve gelişim süreci nasıl oldu?

SAMEK’in açılımı Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları. 2009’da marka tesciliyle SAMEK adını aldı. Bugün artık 71 branş ve 18 merkezde SAMEK’ler, adeta bir halk üniversitesine dönüştü. Tek kelimeyle ifade etmek gerekirse, SAMEK Sakarya’da dinamizmi temsil ediyor.

-SAMEK merkezlerinde branşlar seçilirken nelere dikkat ediliyor?

Branşları seçerken birincil kriterimiz zamanın ruhunu yansıtması. En geleneksel gözüken branşlarda bile, iş tutuş tarzımız ve ilişki kurma biçimlerimizle farklılığımızı ortaya koyduğumuzu düşünüyorum. Kursiyerlerimizin beklentilerine cevap vermek ve en yüksek seviyede memnuniyetlerini sağlamak yine kriterlerimizin başında geliyor.

-Sizce Sakaryalıların SAMEK’i tercih etmelerinin nedeni nedir?

İlk başta branş zenginliğini söylemek gerekir. Çünkü Uzak Doğu dillerinden, unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımıza kadar bir çok alanda ve sürekli kendini güncelleyen bir branş skalamız var. Ardından eğitimcilerimizin işlerindeki titizliği ve özverili çalışmaları geliyor. Ve fiziksel şartlarımız da önemli…

-Büyükşehir Belediyesi, SAMEK çalışmalarıyla neyi hedefliyor?

Asıl amacımız bireysel gelişim olarak görülebilir ama bu büyük fotoğrafa bakıldığında, şehirleşme ve şehir yaşamıyla ilgili bir mesele. Kendimize özgü bir şehir kültürümüzün oluşması; kültürel, sosyal alanlarda gündelik açılımlarla gerçekleştirebileceğimiz bir olay.

- SAMEK merkezlerinde yeni dönemde yenilikler var mı?

Başkanımız Zeki Toçoğlu’nun, bütün ilçelerde SAMEK kursları açılması konusundaki vizyonu ve destekleri ile Karasu ve Kaynarca’da bu yıl ‘SAMEK Eğitim ve Gençlik Merkezi’ adı altında 2 yeni kurs merkezimiz daha açılıyor. Eğitime 5 Ekim’de başlayacak. SAMEK olarak bu dönemde bir yeniliğimiz de, SAMEK Mutfak Atölyesi projesini hayat geçirdik. Pasta ve Yemek Yapımı, Türk ve Dünya Mutfağından çeşitli eğitimlerin verileceği atölyede; ayda bir kez de alanında uzman Şeflerle workshop’lar gerçekleştireceğiz. En önemli gelişmelerden biri de, Kent Meydanına nazır Çarşı SAMEK Eğitim merkezimizi, Orhan Camii’nin karşısındaki iş merkezine ‘SAMEK Eğitim ve Gençlik Merkezi’ adı altında taşıdık.

- İnsanlar kayıt sürecinde nasıl bir yol izlemeli?

Yeni dönem kayıtları 30 Eylül’de sona erecek. sakarya.bel.tr adresinden online kayıt oluyorsunuz, kaydınızı tamamlamak için merkezlerimizden birine uğrayıp kimlik fotokopinizle kaydınızı tamamlıyorsunuz.

-SAMEK’te meydana getirilen eserleri sergi açarak halkın beğenisine sunuyorsunuz. Nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Merakla ve hayretle karşılaşıyoruz. Konuklar her defasında memnun ve heyecanla bize dönüş sergiliyor. Kursiyerlerimiz için de büyük motivasyon kaynağı elbette.

- Bildiğimiz kadarıyla, SAMEK’in Ofis Sanat Merkezi’nde satış mağazası yer alıyor. Bu yerin işlevi hakkında bir şeyler söyler misiniz?

Kursiyerlerimiz yıl içinde ürettikleri ürünleriyle, ekonomilerine katkı  sağlamak isterlerse bu mağazada satış imkanı sunuyoruz. Üretenle meraklısı arasında, bir aracılık yapıyoruz aslında… Biz SAMEK ailesi olarak insana, yani şehir kültürümüze hizmet ettiğimizin bilincinde ve farkındayız. Bu bilinçle ve ciddiyetle işimizi yapıyoruz. Umarım bu mekanlar ve hizmetler, farklı ve zengin açılımların başlangıçları olur…

Editör: Haber Merkezi