CHP Adapazarı Belediye Meclis Üyesi Haluk Akbay, 16 Eylül 2021 yılında gerçekleştirilen Turizm Çalıştayı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akbay, toplantıda alınan kararların uygulanmadığını ifade ederek, bir an önce uygulamaya geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Toplantıda “Turizm için Sakarya’da her şey var” anlayışının üzerinde fikir birliğine varıldığını hatırlatan Akbay, “Sakarya’nın var olan turizm potansiyeli ele alınmış denizi, dağı, ormanı, yaylaları olan doğa, sağlık, kale cami ve kültürel değerleri kano ve rafting, trekking, mağaracılık, kamping, binicilik, yamaç paraşütü merkezleri olabilecek bir ildir.” dedi. 

İLETİŞİM VE ULAŞIM 
Sakarya’nın iç turizmi açısından coğrafi konumu itibariyle 35 milyon nüfusa 3 saatlik bir alanda olduğunu hatırlatan Akbay, “Ayrıca kongre, konferans ve fuar merkezi haline gelebilecek iletişim ve ulaşım imkanlarının merkezindedir. Sakarya şehrinde 65 adet seyahat acentesi, 19 adet faaliyette olan işletme belgeli tesis, 4 tane 5 yıldızlı, 7 tane 4 yıldızlı, 6 tane 3 yıldızlı, 1 özel belgeli tesis bin 500 oda 3 bin 50 yatak kapasitesi mevcuttur. Dünyada artık şehirler yarışmaktadır. Turizm sektörü ile MARKA kent olmak şehre yabancı yatırımcı, turist, yetişmiş insan gücü, ekonomik anlamda kalkınma için önemli bir gelişmedir.” şeklinde konuştu. 

GELİŞME VE KALKINMA
Akbay, “Sakarya’nın gelişmesi ve kalkınması için tarımdan kopuş yaşanması sonunda ilimizde hizmet sektörü yüzde 56, sanayi sektörü yüzde 25, tarım ve hayvancılık yüzde 19 olarak gerçekleşince gayrisafi hasıladan aldığımız pay komşu illerimize göre çok geride kalmıştır. Sakarya ilinin kalkınması ve gelişmesi için yaklaşık 19 ay geçen Turizm çalıştayında, öngörülenlerin konular rafta kalarak hiçbir faaliyet yapılmamıştır. Çalıştayda ele alınan konuların hızla uygulamaya alınması gerekiyor. Diğer taraftan da şehrimizin; tarım topraklarımızın ve meralarımızın korunarak, belediyeler kamu kuruluşları olarak yerelden kalkınma ile çiftçilerimiz desteklenmeli kooperatifleşmeleri için yardımcı olmaları gerekmektedir.” diye konuştu. 

“İŞ BİRLİĞİ KURULMALI”
Tarımsal araştırma, eğitim, özel sektör ve kamu iş birliğinin kurulması gerektiğini vurgulayan Akbay, son olarak şunları kaydetti; “Planlı ve verimli üretim modeli ile tarım ve gıda sektörünü üretim ve verimli yapıya kavuşturarak şehrimiz hem ekonomik hem de sosyal anlamda gelişmesi hızlanır. Sakarya ve ülkemiz için üç önemli sektör tarım, turizm ve ileri teknoloji ürünleri sanayi sektörü olarak değerlendirilebilir. Sakarya’mızın marka şehir olması sonucunda gerek iç talebe gerekse dış talebe ürün ve hizmet ihraç eden katma değeri yüksek bu sektörlerin gelişiminde verimlilik artışı ile ülkemiz ve şehrimiz ekonomisine çok önemli kakılar sağlamış oluruz. Sakarya’nın ekonomisine yeni yatırım ve kaynak sermaye girmelidir. Bunlar sadece sanayi değil, turizm, tarım ve gıda sektörü de olmalıdır.”

Editör: Şevval Geçin