Toplantının konuğu ise eski ÇAYKUR Genel Müdürü ve önceki dönem Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce oldu.

Ekrem Yüce Tecrübelerini Paylaştı

Ekrem Yüce, toplantıda kamu yönetimi ve yerel yönetimlerde geçen yaklaşık 50 yıllık hizmet sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Geyve’nin Çengel Mahallesi’nde doğan Yüce’nin eğitim ve siyasi kariyerine ilişkin bilgiler de katılımcılarla paylaşıldı.

Toplantıda ayrıca Sakarya’nın geleceğine yönelik öneriler, ekonomik gelişmeler ve şehir planlaması konuları ele alındı.

Şeker Fabrikası Tartışması Gündemdeydi

Toplantının en dikkat çeken başlıklarından biri Adapazarı Şeker Fabrikası oldu. Katılımcılar, fabrikanın taşınması ve geleceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Haluk Akbay, Yusuf Alemdar’ın daha önce yaptığı açıklamaları hatırlatarak, fabrikanın kapanmadan Sakarya sınırları içerisinde faaliyetini sürdürmesi gerektiğini ifade etti.

Akbay, fabrikanın yalnızca bir üretim tesisi değil, aynı zamanda tarım, lojistik ve sanayi entegrasyonu açısından stratejik bir yapı olduğuna dikkat çekti. Fabrikanın 200 dönümlük bir alana taşınmasının kapasite kaybı yaratacağını belirten Akbay, modern ve sürdürülebilir bir üretim için daha geniş bir sanayi alanına ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Sakarya Ticaret Şehri Olmalı”

Erol Öztürk Hacı Eyüpoğlu ise Sakarya’nın sanayi ve lojistik avantajlarına dikkat çekerek, şehrin ticaret merkezi olma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

Eyüpoğlu, Marmara Bölgesi’nin ulaşım ağlarının merkezinde yer alan Sakarya’nın ihracat gücünün artırılması gerektiğini ifade ederek, organize sanayi bölgelerindeki doluluk oranlarına dikkat çekti. Yeni OSB projelerinin planlandığını belirten Eyüpoğlu, planlı sanayi alanlarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Eğitim ve Gençlik Sorunları Konuşuldu

Toplantıda söz alan Yaşar Dursun, eğitim sisteminin gençlerin yeteneklerine göre şekillendirilmesi gerektiğini ifade etti. Üniversite mezunu işsiz gençlerin arttığını belirten Dursun, gençlerin mesleki beceriler doğrultusunda yönlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Gençlerin yalnızca teorik eğitimle değil, meslek sahibi bireyler olarak yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Dursun, sorgulayan ve analiz eden bir gençlik yapısının desteklenmesi gerektiğini söyledi.

“Sakarya İşçi Bulmakta Zorlanıyor”

Hüseyin Balta ise Sakarya’daki sanayi sektörünün iş gücü ihtiyacına değinerek, üretim ve sanayi alanında nitelikli personel bulmanın giderek zorlaştığını ifade etti.

Balta, Adapazarı Şeker Fabrikası’nın Cumhuriyet dönemi sanayi hamlesinin önemli örneklerinden biri olduğunu belirterek, tarıma dayalı sanayinin bölge ekonomisine katkısına dikkat çekti.

Sosyo-Ekonomik Yapıya Dikkat Çekildi

Toplantıda konuşan Şengülay Yurtal ise eğitim kurumlarında yaşanan şiddet olaylarına değinerek, bozulan sosyo-ekonomik yapının toplumsal huzuru olumsuz etkilediğini ifade etti.

Yurtal, ekonomik sorunlar, eğitimdeki aksaklıklar ve güvenlik problemlerinin toplumsal yapıyı doğrudan etkilediğini belirterek, sosyal politikaların güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: basın bülteni