Sakarya 5'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde karara çıkan dava geçen yıl Adapazarı’nda meydana geldi. Adapazarı’nda bir firma sahibi araç kiralamak için internet üzerinden ‘Garentakiralama.com’ adlı internet sitesine ulaştı. Sitede yer alan telefon numarası ile ulaştığında aylık kira bedeli olarak 3 bin TL + KDV ve 700 lira da depozite de anlaştı. Gelen sözleşmede araç teslimi için Adapazarı olarak yer alan sözleşme sonrasında da  firmanın verdiği İsmail V. Adlı kişinin hesabına çıktı.
 

Ancak bir süre sonra firmanın telefonlara çıkmaması üzerine dolandırıldığını anlayan firma yetkilileri emniyete başvurdu.  Sakarya Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada araç kiralama bedeli olarak 3 bin 700 lirayı  Kütahya  Emet’te oturan İsmail V.hakkında  savcılık önce soruşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. Ancak müşteki avukatları karara itiraz edince karar kamu yararına bozuldu ve Sakarya 5'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde nitelikli dolandırıcılık suçundan dava açıldı.

KAMERALARA YAKALANDI
Sakarya 5nci  Ağır Ceza Mahkemesinde bugün karara çıkan davada mahkeme heyeti internet sitesi kurarak dolandırıcılık yapan kişilerin yabancı uyruklu kişiler üzerine hatlar çıkartarak dolandırıcılık yaptıklarını belirledi. Mahkeme paranın şüpheli İsmail V.nin hesabına gönderildiğini aynı günde parayı bankadan çektiğinin tespit edildiğini belirledi.

BİTCOİN DETAYI
Mahkeme kararında  ‘Sanık  gelen paraların bitcoinden geldiğini düşündüğünü beyan ederek üzerine atılı suçlamayı kabul etmemiş ise de, sanığın soruşturma aşamasında alınan ifadesinde, kartlarını kaybettiğini beyan ederek çelişkili beyanlarda bulunduğu, sanığın UYAP sorgulamasında benzer suçtan bir çok soruşturma ve kovuşturmasının olduğunun tespit olunduğu, bu şekilde yapılan yargılama sonucunda toplanılan tüm delillerden, suç tarihinde sanık İsmail Varış'ın hileli hareketler ile müştekiden menfaat temin etmek suretiyle üzerine atılı dolandırıcılık suçunu işlediği anlaşıldığını’ belirlendi’ diye yazdı.

4 YIL HAPİS CEZASI
Sanık  İsmail V.nin "Bilişim Sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" suçunu işlediği sabit görüldüğünü 5237 sayılı TCK'nın 158/1-f-son maddesi uyarınca, suçun işleniş biçimi, sanığın kastı, suç konusunun önem ve değeri dikkate alınarak önce  4 yıl hapis cezası ve 370 gün adli para cezası verdi

Ancak sanığın bir suç işleme kararının icrası kapsamında aynı suçu birden fazla işlemesinden dolayı TCK'nın 43/1. maddesi gereğince cezasında 1/4 oranında arttırım yapılarak cezayı 5 yıl hapis ve 462 gün adli para cezasına yükseltti.

Mahkeme  sanığın sabıkalı kişiliği, suçtan pişmanlık duyduğuna dair beyanı olmasına rağmen  bu yönde mahkememizin kanaati olmaması, inkar yollu savunmalarda bulunması nedeniyle de ceza indirimi yapmadı

Mahkeme ayrıca sanığa verilen 462 gün karşılığı adli para cezasının, sanığın ekonomik ve şahsi durumunun gözetilmesiyle 5237 sayılı TCK'nın 52/3 maddesi uyarınca bir günü takdiren 20 TL ile çarpılmasıyla sanığın 9.240,00 TL adli para  cezasına çevrildi..

Editör: Şevval Geçin