Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) Üroloji Kliniğinde, Şaban Keydal isimli atnalı böbreği olan hastanın üç yıl önce sol böbrek taşı temizlenirken, kontrollerinde sağ böbreğinde yeni taş geliştiği tespit edildi. Çok nadir görülen ve doğuştan gelen atnalı böbrek, yapısı itibariyle normal bir böbreğe göre cerrahi işlemlerin güçlükle yapıldığı böbrek tipi olarak gözükürken, hastaya SAÜEAH’ta ikinci kez atnalı böbrekte taşı ameliyatı yapıldı. 
Doç. Dr. Fikret Halis ve ameliyat ekibi Dr. Deniz Gül, Dr. Burak Uysal, Hemşire Elif Kurtay ve Hemşire Mutlu Bakan tarafından yaklaşık 5x5 cm’lik staghorn (geyik boynuzu) tipi böbrek taşlarına perkütan nefrolitotomi yöntemiyle (kapalı yöntem böbrek taş cerrahisi) başarılı bir şekilde müdahale edildi. Servise alınan hasta herhangi bir komplikasyon gelişmeden tüm taşları temizlenerek hasta üç gün sonra hastaneden şifa ile taburcu edildi. 
Operasyonla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Fikret Halis, günümüzde kapalı yöntemle böbrek taşı temizleme cerrahisinde, iki santimetre ve üzeri böbrekteki her türlü taşa sırttan yaklaşık bir santimetrelik insizyon ile girilerek başarılı bir şekilde operasyon yapıldığını kaydetti.  Atnalı böbrek taşlarındaki kapalı cerrahi yöntemin daha zor olduğunu dile getiren Doç. Dr. Halis, bu tip operasyonların SAÜEAH Üroloji Kliniği gibi cerrahi deneyimi yüksek merkezlerde yapılabildiğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi