Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç histerektomi ve histerektomiden sonrası hakkında önemli bilgileri sizlere sunuyor.

Histerektomi, uterusun(rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Histerektomi uygulanan durumlara kısaca değinecek olursak;

     * Uterus myomları

     * Endometrial polip

     * Endometrial Hiperplazi

     * Tedaviye dirençli adet düzensizlikleri

     * Endometriosis

     * Rahmin dışarıya sarkması

     * Acil histerektomi(doğum komplikasyonları)

’ın sitesinden histerektomi ile ilgili birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Histerektomi Sonrasında Kişisel Bakım

İlk iki hafta boyunca yoracak aktivitelerden kaçınılmalı, istirahate önem ve öncelik verilmelidir.

Banyo ise duş alma yöntemi ile tercih edilmelidir.

Tuvalet ihtiyacında ıkınmaktan kaçınılmalıdır.

Gaz yapıcı gıdalardan kaçınılmalıdır.

Histerektomide Diyet

İki üç hafta boyunca hafif gıdalar tüketilmelidir. Başlangıçta gıdalar altı öğün ve az az tüketilmelidir. Kurulardan, çiğ sebzelerden, baharatlı gıdalar, mısır, mantar, kuruyemiş, karbonatlı içeceklerden kaçınılmalıdır. Günde en az 1,5 litre su içmelidir.

Histerektomide Banyo

Ameliyat sonrası dördüncü günden itibaren banyo yapılması daha yararlı olacaktır. Kesi yerine lif vs sürülmemelidir. Ayakta duş şeklinde tercih edilmelidir.

Histerektomide Aktiviteler

Ameliyat sonrasında ne kadar kısa sürede ayağa kalkılabilirse o kadar ayağa kalkması bir avantajdır. Egzersizler hemen sonra başlanabilir ancak tabikide hafif zorlamayacak şekilde olması koşuluyla. Ağır kaldırmamaya özen gösterilmelidir. Taburcu olduktan sonra bir ki hafta boyunca otomobil kullanmamalıdır.

Altı hafta cinsel ilişki tavsiye edilmez.

Eğer vaginal bir kanama yada ateş olursa mutlaka doktorunuza gitmelisiniz bildirmelisiniz.

Histerektomi Sonrası Cinsel ilişki

Bayanlar bu gibi jinekolojik işlemlerden sonra cinsel yaşamlarının son bulacağını düşünür bu nedenle bu gibi işlemler en çok eşleri daha sonra da bayanların psikolojik kaygılarından dolayı ikinci plana atılır. Ancak histerektomi cinsel ilişide bir problem yaratmamaktadır. Hatta gebe kalma, aşırı kanama,aşırı ağrı olmaması aynı zamanda zamanla bir çok bayanı da mutlu etmektedir. Ancak ortalama altı hafta cinsel ilişki yasaktır kanama enfeksiyon problemini tamamen ortadan kaldırmak için bu sürede cinsel ilişki önerilmemektedir.

Histerektominin ardından daha rahat şekilde görülebilmektedir.

Histerektomide Hastaneden Çıkış

Histerektomi sonrasında hastanın yatışı birkaç gün olarak değişmektedir. Hastanede kalış süresi elbette ki bireyden bireye değişiklik göstermektedir.

İşte bu konuda hastalarımıza, histerektomi rahmin alınması işleminde hormonel yokluk hissetmekten cinsel hayatın bitmesi düşüncesinden kaçınmalı, sadece rahmin alınacağı ve bunun sadece menapoza sebep olarak vajen kısmının zarar görmeyeceğini hatırlatıyor tam tersine gebe kalma,aşırı kanama korkusu olmadığından dolayı zamanla tamamen şikayetlerin ortadan kalktığını ancak sadece aynı zamanda yumurtalıkların alındığı süreçte kuruluk hissinin olacağın bununda ilaç ve hormon yöntemiyle çözüleceğini vurguluyoruz.

Sağlığınız, huzurunuz için olan hiçbir şeyden kaçmayın, sonu daha büyük risklere gitmesine hiçbir zaman hiçbir bölümde izin vermeyin. En kıymetli kendinizsiniz, unutmayın !

12 aylık bir hamile kalma denemesinin ardından hala gebelik durumu görülemiyorsa bu kısırlık (inferlitife) olarak değerlendirilmektedir. Kısırlık tedavisi kişilerin bebek sahibi olması için geçmesi gereken bir süreçtir. Kısırlık (inferlitife) tedavisi ile ilgili daha fazla bilgi almak için;

Editör: Haber Merkezi