Kürtaj günümüzde istenmeyen gebeliği sonlandırmak için kullanılan tıbbi müdahaledir. Kürtaj sadece istenmeyen gebeliği sonlandırmak gibi düşünülsede kürtaj işlemi aynı zamanda düşük sonrası rahimde kalan parçaların temizlenmesi için ya da patolojik örnek amacıyla da uygulanır.

Kliniğimizde doktorumuz tarafından isteğe bağlı kürtaj işlemi yapılmaktadır ve bunun için vakumlu kürtaj yöntemi uygulanmaktadır. Gebeliği 10 haftayı geçmemiş, yaşı on sekizden büyük olan her kadın kliniğimizde kürtaj işlemi yaptırabilir.

işleminin bazı yasal süreçleri vardır. Bunlardan ilki ve en önemlisi hastanın yaşının 18 yaşından büyük olması gerekliliğidir. On sekiz yaşından küçük hastamızın yanında mutlaka anne ya da baba gelmesi ve onay vermesi gerekmektedir. Yaş dışında bir başka yasal süreç gebeliğin haftasıdır. İsteğe bağlı kürtaj yapılabilmesi için gebelik haftasının ondan küçük olması gerekmektedir. On haftayı geçmiş bir gebelik isteğe bağlı olarak değil ancak tıbbi gerekçelerle sonlandırılabilir. Kürtaj işleminin son yasal gerekliliği de evli kadınlarda eş rızasıdır. Ama her kadın gebe kaldığında bu kararı kendi başına verebilmelidir.

İşlem öncesi doktorunuza tıbbi geçmişiniz hakkında mutlaka önemli ve doğru bilgileri vermelisiniz. Örneğin, daha önce doğum yapıp yapmadığınız, yaptıysanız doğum şekli ve yaşı, sürekli ilaç kullanmanıza sebep olan ya da anestezi almanıza engel teşkil edecek hastalıklarınız ve buna bağlı kullandığınız ilaçlar, sigara, alkol ya da madde bağımlılığı gibi alışkanlıklarınız gibi bilgileri mutlaka paylaşınız.

Kürtaj işlemi yaklaşık olarak on dakika süren bir işlemdir. Öncesinde hastamız muayene edilip gebelik haftası ölçülmekte ardından kolundan bir damar yolu açılıp işlem süresince uyuması ve hiçbir şey hissetmemesi sağlanmaktadır. Bu genel anestezi türü sedasyon anestezi olarak adlandırılır. Hastamızın isteği ya da tıbbi durumuna göre doktorumuz da uygun görürse işlem lokal anestezi ile de yapılabilmektedir. Genel anestezi ile kürtaj olacak hastalarımızın işlemden 5 saat öncesinden itibaren su ve sigara dahil hiç bir şey yiyip içmemesi ve midelerinin boş olması gerekmektedir.

İşlem sonrasında hastamızı yirmi dakika kadar dinlendiriyoruz ve tamamen kendini iyi hissettiğinde günlük yaşantısına dönmek üzere kliniğimizden ayrılabiliyor. Bu süreçlerin toplamı yaklaşık bir saat kadar sürüyor. Yani bu işlem için gününüz bir saatini ayırmanız yeterli olacaktır. İl dışından gelecek hastalarımızda günübirlik gidiş dönüş planı yapabilirler.

Kürtaj işlemi kliniğimizde isteğe bağlı, hasta gizliliği ön planda tutularak, hiçbir şekilde üçüncü şahıslarla bilgi paylaşımı yapılmadan temiz, steril ve güvenilir bir ortamda hocamızın 28 yıllık tecrübesi ve uzman kadrosu eşliğinde yapılmaktadır.

Kürtaj Ankara işlemi tüm tıbbi işlemler gibi riskleri olan bir işlemdir. Rahim içinde parça kalması, gebeliğin tam olarak sonlanmaması, rahim delinmesi, anesteziye bağlı komplikasyonlar bu risklerin sık rastlanmasa da başlıcalarıdır. Kliniğimiz her türlü acil durumda müdahale edecek ekipman, donanım, tecrübe ve lokasyona sahiptir.

Kürtaj işlemini takiben yaklaşık 3 hafta kadar uymanız gereken bazı basit kurallar vardır. Bunlar; ayakta duş almak vajina içine su sabun sürmemek, cinsel ilişkiye girmemek, havuz ve denize girmemek olarak sayılabilir. İşlem sonrası 1 hafta kadar antibiyotik kullanmanız gerekecektir. Bu süreçte ağrı kesici ihtiyacınız olabilir. Bu yüzden ağrı kesici de yazıyoruz.İlk 10-15 gün tıpkı regl ağrısı gibi ağrı ve hafif kanamalar yaşayabilirsiniz bunlar sizi endişelendirmesin. Bu tarz ağrı ve kanamaların olması da olmaması da normaldir. Kürtaj işleminden sonra 10-20 gün aralığında bir kontrol muayenesine gelmenizde fayda var.

İsteğe bağlı kürtaj işlemi için gebelik 8 haftayı geçmediği sürece ücretimiz 1500 TL olup, sekiz ve on hafta arasında ki gebeliklerde bu tutar 1750 TL dir. Bu ücretin içine kürtaj ile ilgili muayene, işlem, anestezi ve kontrol süreçleri dahildir.

Editör: Haber Merkezi