Nilüfer Belediyesi ve TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi iş birliğiyle düzenlenen ‘Gıda Etiketi Okuryazarlığı Söyleşisi’, gıda güvenliği ve israfın önlenmesi konularına dikkat çekti. Etkinlik, Nilüfer Pancar Deposu’nda gerçekleştirilen ‘Sağlıklı Gıda Şenliği’ kapsamında düzenlendi. Söyleşiye Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz de katıldı.

Gıda İsrafına Dikkat

Söyleşide konuşan Gıda Mühendisi Sibel Tokat, dünyada ve Türkiye’de giderek artan gıda israfına dikkat çekti. Tokat, “En basitinden ülkemizde bir yılda israf edilen ekmekle 500 okul yapılabiliyor. Ekmeğimizi israf etmemeliyiz, şekli bozuk meyve ve sebzelere de şans vermeliyiz. Gıdanın çöpe gitmemesi için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.

Tokat, bu yılki etkinliğin sloganı olan **‘Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için el ele’**ye atıfta bulunarak, her bireyin bu sürecin önemli bir parçası olduğunu vurguladı.

Etiket Okuryazarlığı ve Güvenli Tüketim

Gıda etiketi okuryazarlığının önemine de değinen Tokat, alışveriş yaparken ürünlerin etiketlerinde yer alan bilgilerin dikkatle incelenmesi gerektiğini belirtti. Mevzuata göre menşei, içindekiler, son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi gibi bilgilerin mutlaka yer alması gerektiğini hatırlatan Tokat, tüketicilerin ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ adresi üzerinden markaların güvenilirliğini sorgulayabileceğini söyledi.

Sağlıklı Nesiller İçin Farkındalık

Tokat, sağlıklı nesillerin yetişmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması için bireysel farkındalığın önemine de değinerek, gıda israfını önlemenin küçük ama etkili adımlarla mümkün olduğunu ifade etti.

Etkinlik, katılımcılara sağlıklı beslenme, güvenli gıda ve israfın önlenmesine dair bilgi aktarımıyla sona erdi. Nilüfer Belediyesi’nin bu tür farkındalık çalışmalarının, toplumun bilinçlenmesi ve sürdürülebilir gıda kültürünün gelişmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

Kaynak: RSS