NASA, güneşin etkinliklerini takip eden güneş dinamikleri gözlemevi aracıyla yakalanan, son altı yılın en güçlü güneş patlamasına ait parlak renkli görüntüleri kamuoyuyla paylaştı. Bu olay, koronal kütle atımı (CME) olarak bilinen bir fenomenin ortaya çıkmasına sebep oldu.

Açıklamalara göre, 2010 yılında fırlatılan güneş dinamikleri gözlemevi aracı, görüntülediği olayın X sınıfında bir patlama olduğunu ortaya koydu. NASA, bu tür bir patlamanın radyo iletişimini, elektrik şebekelerini, navigasyon sinyallerini etkileme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, uzay araçları ve astronotlar için risk oluşturma potansiyeli en yüksek yoğunluktaki patlamalardan biri olduğunu duyurdu.

Güneş yüzeyindeki bu şiddetli patlamanın, ABD'nin bazı bölgelerinde ve gündüz saatlerinde diğer yerlerde yaklaşık iki saatlik bir radyo kesintisine neden olduğu rapor edildi. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin uzay hava tahmin merkezi, bu olayı "inanılmaz bir olay" ve "şimdiye kadar kaydedilen en büyük güneş patlama olaylarından biri" olarak nitelendirdi.

Merkez, patlamanın radyo iletişimi üzerindeki etkisinin Perşembe günü öğlen ile öğleden sonra 2 arasında hissedildiğini ve bilim adamlarının CME'nin diğer etkilerini analiz ettiklerini açıkladı. 10 Eylül 2017'den bu yana kaydedilen en güçlü güneş patlaması olan bu olay X sınıfında derecelendirildi ve tarih boyunca bilinen en güçlü güneş patlaması 4 Kasım 2003'teki X28 olayı olarak kayıtlara geçti.

Editör: Haber Merkezi