Küresel Ekonomide Belirsizlik Sürüyor: ABD'nin Tarife Hamleleri ve Enflasyon Gölgesinde Dalgalı Seyir
Küresel piyasalar, ABD'nin ticaret politikalarındaki belirsizlik ve dünya genelinde devam eden enflasyon-resesyon ikileminin gölgesinde yeni haftaya temkinli bir havayla başladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Avrupa Birliği'ne (AB) uygulanması planlanan yüzde 50 gümrük tarifesini 9 Temmuz’a ertelemesi, piyasaları kısa vadede rahatlatsa da uzun vadeli endişeleri ortadan kaldırmadı.
ABD Ekonomisinde Kritik Hafta
ABD'de bu hafta açıklanacak büyüme verileri ve Fed’in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanakları yakından izlenecek. Analistler, sık değişen tarife kararlarının ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekerek, büyümede yavaşlama beklentisinin ana risklerden biri olduğunu belirtiyor.
ABD piyasalarında Anma Günü nedeniyle dün borsalarda işlem yapılmazken, endeks vadeli kontratları güne pozitif başladı. Öte yandan, Trump’ın tarife kararını ertelemesi sonrası ons altın fiyatı ikinci işlem gününde de düşüşünü sürdürerek 3.320 dolara geriledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 4,49 seviyesine düştü. Dolar endeksi yüzde 0,3 artışla 99,1 seviyesine çıktı.
Petrol Piyasasında Gözler OPEC+ Toplantısında
Brent petrolün varil fiyatı, arz fazlası endişeleriyle yüzde 0,7 düşüşle 63,8 dolara geriledi. Gözler, 31 Mayıs’ta yapılacak OPEC+ toplantısında. Üretici ülkelerin yeni bir üretim artışı planlayabileceği beklentileri, petrol fiyatlarındaki dalgalanmaları tetikliyor.
Avrupa’da Risk İştahı Arttı
Avrupa borsaları, ABD'nin tarife erteleme kararı sonrasında haftanın ilk işlem gününde yükselişe geçti. DAX 40 yüzde 1,68, FTSE MIB 30 yüzde 1,30, CAC 40 ise yüzde 1,21 prim yaptı. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirimleri ve finansmana erişimi kolaylaştırma çabalarına rağmen ekonomik toparlanmanın yavaş ilerlemesi dikkat çekiyor.
ECB Başkanı Christine Lagarde, mevcut küresel düzenin sarsıldığını belirterek, euronun uluslararası alanda daha büyük bir rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Lagarde, bu hedef için Avrupa'nın daha derin ve likit bir sermaye piyasasına ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
Asya Borsalarında Karışık Seyir
Asya piyasalarında negatif bir görünüm hâkim. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, gıda fiyatlarındaki artışların sürmesi halinde faiz artırımına gidebileceklerini açıkladı. Çin’de nisan ayı sanayi karlarının yüzde 3 artması ise yatırımcılara umut verdi. Kapanışa doğru Nikkei 225 yüzde 0,1, Kospi yüzde 0,6, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 ve Hang Seng endeksi yüzde 0,2 geriledi.
Borsa İstanbul’da Satış Ağırlıklı Seyir
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün günü yüzde 0,12 değer kaybederek 9.345,15 puandan tamamladı. VİOP’ta BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat ise yüzde 0,1 artışla 10.641,00 puandan işlem gördü.
Dolar/TL kuru dün yüzde 0,1 yükselişle 38,9440 seviyesinden kapanırken, bugün bankalararası piyasada 38,9460 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, dış piyasada ise Avro Bölgesi tüketici güven endeksi ve ABD'de dayanıklı mal siparişleri gibi verilerin takip edileceğini belirtiyor. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.300 ve 9.200 puan destek, 9.400 ve 9.500 puan ise direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor.