ABD-Çin Ticaret Gerilimi Tırmanıyor: Küresel Piyasalarda Endişe ve Beklenti Arasında Dalgalanma
ABD’nin, ticaret ortaklarına yönelik karşılıklılık esaslı tarifeleri 90 günlüğüne askıya almasına rağmen Çin’e yönelik toplamda %145’e varan tarifeleri sürdürmesi, iki ülke arasındaki ekonomik restleşmenin derinleşmesine neden oluyor. Söz konusu adımlar, yatırımcıların ticaret savaşlarına dair endişelerini yeniden gündeme getirirken, küresel piyasalarda belirsizlik havası hâkim.
Elektronik ve Teknoloji Ürünlerinde Yeni Tarife Uygulaması
ABD Gümrük ve Sınır Koruma Kurumu’nun 5 Nisan itibarıyla yürürlüğe koyduğu yeni düzenlemeye göre, bilgisayarlar, akıllı telefonlar, çipler, modemler, güneş panelleri gibi ürünler artık karşılıklılık esaslı tarifelerden muaf tutulacak; ancak mevcut yüksek tarifelere tabi olmaya devam edecek.
ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada herhangi bir muafiyetin söz konusu olmadığını vurgularken, ulusal güvenlik kapsamında yarı iletkenler ve elektronik tedarik zincirine ilişkin geniş kapsamlı bir tarife incelemesinin sürdüğünü belirtti. Çin’in “ABD’ye en kötü davranan ülke” olduğunu söyleyen Trump, Çin'e karşı uygulanan sert ekonomik önlemlerin devam edeceğini dile getirdi.
Beyaz Saray'dan Yumuşama Sinyali: “Anlaşma Mümkün”
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Başkan Trump’ın Çin’le tarifeler konusunda bir anlaşma yapma konusunda iyimser olduğunu belirterek diplomatik kapıların tamamen kapanmadığını ima etti.
Fed Yetkilileri: “Enflasyonist Etkiler Kalıcı Olabilir”
Tarife politikalarının ekonomik etkileri sadece ticaretle sınırlı değil. Boston Fed Başkanı Susan Collins, finansal piyasalarda oluşabilecek dalgalanmalara karşı Fed’in müdahale araçlarının hazır olduğunu söyledi. New York Fed Başkanı John Williams, uygulanan tarifelerin bu yıl enflasyonu artırabileceğini, St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem ise enflasyondaki artışın iş gücü piyasasında zayıflamaya neden olabileceği uyarısında bulundu.
Piyasalarda İlk Tepki: Altın Rekor Kırdı, Dolar Geriledi
Tarife restleşmesinin etkisiyle yatırımcılar güvenli limanlara yöneldi. Altının ons fiyatı 3.245 dolarla rekor kırdı, ardından haftayı 3.239 dolardan tamamladı. Haftanın ilk işlem gününde altın, %0,2 düşüşle 3.231 dolardan işlem görüyor.
Dolar endeksi ise %0,5 düşüşle 99,6 seviyesine gerileyerek Temmuz 2023’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %4,47 seviyesinde dengelendi.
Avrupa'da Gözler Washington’da: Tarife Görüşmeleri Başlıyor
Avrupa tarafında, ABD ile tarifelere ilişkin müzakerelerin başlaması dikkatle takip ediliyor. AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, bugün Washington’da ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer ile kritik görüşmeler gerçekleştirecek.
AB Komisyonu Sözcüsü Olof Gill, Brüksel’de yaptığı açıklamada, AB’nin “karşılıklı faydaya dayalı” bir anlaşmaya açık olduğunu ve ticaret gerginliğinin küresel ekonomiye zarar vermemesi gerektiğini ifade etti.
Asya Borsalarında Teknoloji Umudu
Asya piyasaları ise ABD'nin teknoloji ürünlerine yönelik tarifelerde yumuşamaya gitme sinyalleriyle toparlandı. Özellikle yarı iletken ve teknoloji hisseleri öne çıkarken, Japonya’da Nikkei 225 %2, Hong Kong’da Hang Seng %2,2, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,8 oranında yükseldi.
Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, ABD’nin tarife politikalarının küresel belirsizliği artırdığına işaret ederek, BoJ’un para politikasını ekonomik gelişmelere göre esnek biçimde yönlendireceğini söyledi.