KOSGEB'in Yeşil Sanayi Destek Programı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ'lerin) enerji sistemlerinin karbondan arındırılması, çevre dostu teknolojilerin kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi ve enerji maliyetlerinin düşürülerek rekabet güçlerinin artırılmasını hedefliyor.

Program kapsamında yapılan ilk çağrı ile Sanayi KOBİ'lerinin Güneş Enerji Yatırımları ve Güneş Enerjisi Panellerinin kurulumuna yönelik projeler destekleniyor. Bu kapsamda işletmelerin satın alacağı yeni makine-teçhizata yüzde 60 oranında ve 14 milyon TL'ye kadar destek veriliyor.

İkinci çağrıda ise; Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi ile işletmelerin Enerji, Su, Hammadde, Sürdürülebilir ve İklime Dayanıklı Atık Geri Dönüşümü, Endüstriyel Simbiyoz ve Döngüsel Ekonomi ile ilgili olan projelerine destek sağlanıyor. Bu çağrı kapsamında ise işletmelerin satın alacağı yeni makine-teçhizat-yazılım, personel ve hizmet alım giderlerine yüzde 70 oranında ve 4 milyon TL'ye kadar destek sunuluyor.

Ayrıca, uygun görülen destek tutarının yüzde 50’sine kadar erken ödeme, destek programı bütçe imkanları dahilinde yapılabiliyor.

Başvurular 8 Aralık 2023 tarihinde başlamış olup, 30 Kasım 2024 tarihine kadar devam edecek. Hedef sektörler arasında imalat alanında faaliyet gösteren işletmelerin yanı sıra, Motorlu Taşıt ve Motosikletlerin Onarımı, Toptan ve Perakende Ticaret, Bilgi ve İletişim, Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler alanında hizmet veren küçük ve orta büyüklükteki işletmeler bulunuyor.

Başvuru şartları şu şekilde:

1. Başvuru yapacak tüm işletmelerin başvuru tarihi itibariyle en az 2 yıl önce kurulmuş olması gerekmektedir.

2. İşletmelerin Findeks kredi notu endeksine göre “orta riskli”, “az riskli”, “iyi” veya “çok iyi” gruplandırmalarından birinde yer alması gerekmektedir.

3. İşletmenin onaylı son mali yıl verilerinde yer alan mali bilanço veya net satış hasılatı proje toplam bütçesinden büyük olmalıdır.

4. Başvuracak tüm işletmelerin onaylı son mali yılda bilanço esasına göre defter tutması esastır.

5. Proje toplam bütçesi en az 1 milyon TL olmalıdır.

6. İşletmenin proje başvuru yapılan aydan önceki son 12 aya ait toplam enerji tüketiminin 20 Ton Eşdeğeri Petrol (TEP) / eşdeğer kilowatt saat (kWh) veya bu değerlerin üzerinde olması gerekmektedir. Başvuru yaptığı ay dikkate alınmaz. (Sadece 1.Çağrı- Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi)

 7. Başvuru tarihinde işletmenin; yetkili kurum/kuruluşlardan alınmış geçerli “Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu”na sahip olması gerekmektedir. (Sadece 1.Çağrı- Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi)Destek Programı, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınması ve çevresel etkilerin azaltılması yolunda önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Bu desteklerle işletmelerin çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliğe katkı sağlaması hedeflenmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ