Üniversitelerde tercih dönemi tamamlandı, sonuçlar ise bir süre sonra açıklanacak. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesine (SUBÜ) kayıt yaptırmak isteyen yeni öğrenciler Sakarya’ya gelecek. Kayıtların yanı sıra öğrenciler, barınma sorununu çözmek için koşuşturacak. Her sektörde olduğu gibi emlak sektöründeki artış, bu yıl üniversite öğrencilerini kiralık ev bulma konusunda bir hayli zorlayacak. Gayrimenkul Uzmanı Samet Hızalan konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 

“BARINMA SORUNU VAR”
Sakarya’ya gelecek olan yeni üniversite öğrencilerini barınma sorununun beklediğini söyleyen Hızalan, “Devlet yurtlarının kapasitesi yetersiz. Sakarya’da özel yurt ücretleri erken kayıtta 50 bin, sezonda ise 60-70 bin TL’den başlıyor. Sakarya’da öğrencilerin en yoğun olduğu Serdivan’da kiralar ve yurtlar cep yakıyor. Stüdyo daire diye nitelendirdiğimiz tek odalı evlerin kirası 6-7 bin TL iken iki odalı dairelerde rakamlar 15 bin TL civarlarında. Öğrenciler çaresiz.” dedi. 

YILLIK YÜZDE 143 ARTIŞ 
Serdivan’da bir yıllık kira artış oranının yüzde 143,72 olduğunu hatırlatan Gayrimenkul Uzmanı Hızalan, “Yani geçen sene 5 bin TL olan kira şu an 15 bin TL. Yalnızca harç almamakla sosyal eğitim olmuyor maalesef. Sadece eğitimlerini düşünmesi gereken öğrenciler; barınacak ev, yurt düşünüyor. Öğrenciler gelecek diye ellerini ovuşturan esnaf da bunu düşünmek zorundadır. Serdivan şu an çok değerli bir ilçe haline geldiyse unutulmamalıdır ki bu öğrenciler sayesindedir. Kapasite yetersizliği nedeniyle yaşanan barınma sorununa bu yıl ekonomik kriz de eklendi.” diye konuştu. 

ÖĞRENCİLERİ UYARDI
Bir öğrencinin barınma maliyetinin asgari 10 bin TL olduğunu söyleyen Hızalan, “Asgari olarak stüdyo daire üzerinden bir hesaplama yapacak olursak. Kira 5-6 bin TL civarında. 450 TL civarında da aidatı var. Elektrik, su, doğalgaz enerji fiyatlarını da ortalama bin – bin 500 TL olarak düşünürsek, bir öğrencinin barınma maliyeti 10 bin TL. Bu fiyata yeme ve içme dahil değil.  Kayıt yaptırmak için şehrimize gelen öğrenciler, mutlaka çevreyi iyi tanımalı. Kampüse uzak sayılmayacak semtlerde daha uyguna kiralık daireler bulunabilir. Bulduğunuz evi kaçırmamak için kapora gönderenler dikkat etsin, görmediğiniz eve kapora vermeyin.  Sözleşme esnasında mutlaka ev sahibiniz ile tanışın. Emlak danışmanı aracılığı ile kiralama yapıyorsanız, yetki belgesini görmek isteyin, sözleşmeye ev sahibi dışında imza atan varsa mutlaka vekaletnameyi görmek isteyin, para alış verişini banka yoluyla yapmaya özen gösterin, elden yapıyorsanız dekontunuzu isteyin.” ifadelerini kullandı.  SERKAN OK