Sakarya İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Veteriner Hekim Mehmet Erdemir, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakulluçu'ya nezaket ziyaretinde bulundu. Başkan İsmail Karakullukçu, Mehmet Erdemir'e ilçedeki tarımsal faaliyetler hakkında bilgi verdi. Görüşülen bir diğer konu ise, halen prefabrik binada hizmet veren Arifiye İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü için yapılacak hizmet binası oldu.

TARIMIN ÖNEMİ
Başkan İsmail Karakullukçu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek;"İl Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Sayın Mehmet Erdemir'in ziyareti bizi ziyadesiyle memnun etti. Arifiye'miz her ne kadar ilimizin sanayi merkezi konumunda bir ilçe olsa da, bir çok tarımsal faaliyeti bünyesinde bulundurmakta. Köy statüsünde iken, ilçemize mahalle olarak bağlanan birçok yerleşim birimimizde mısır, buğday, kabak. ıspanak, marul, lahana v.b. tarım ürünlerinin yanında, alternatif tarım ürünlerinden kivi yetiştiriciliği yapılıyor. Yine küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılıyor. Tüm bunların yanında Arifiye'miz, dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliğinde, Yalova'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük merkezi konumunda. İl ormanı ve Sapanca gölünün oluştuğu sera etkisi sayesinde, çok kaliteli süs bitkileri yetiştirebiliyoruz. Bugün Arifiye'de 3 binin üzerinde insanımız, bu alanda istihdam ediliyor.”

TARIM ARAZİLERİ
Karakullukçu, “Arifiye'miz sanayi merkezi olması yanında, çok verimli tarım arazilerine sahip bir ilçedir. Biz de geleceğe dönük planlamalarımızı yaparken, Bakanlığımızca belirlenen sanayi alanları dışında kalan kısımlardaki tarım arazilerini koruyarak gelecek nesillere aktarmaya azami gayret gösteriyoruz. Sayın Müdürümüzle sohbetimiz sırasında kendisi ile bilgi alışverişinde bulunduk. Bu konudaki bilgimiz ve kültürümüz arttı. Nazik ziyareti nedeniyle, kendisine çok teşekkür ediyor, ilçemizdeki başarılı çalışmalarının devamını diliyorum" dedi.     

ÇEŞİTLİ ÜRÜNLER
İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Erdemir ise, “Dünya'da ve ülkemizde tarım yapılan verimli araziler ve su kaynakları hızla tükeniyor. Oysa gelecekte insanlık, su ve toprak savaşları yapacak hale  gelecek. Tabii ki  büyük ve güçlü bir ülke olabilmek için gelişmek, sanayileşmek, üretmek zorundayız. Ancak, bunu yaparken verimli tarım arazilerimizi ve su kaynaklarımızı korumak zorundayız. Bakın güzel ülkemiz Dünya'da kendi kendine yetebilen birkaç ülkeden biriyken, hızlı nüfus artışı, iklim değişikliği ve küresel ısınma, tarımsal faaliyetlerdeki artan maliyetler, gençlerin fabrikalarda çalışmak için şehre göç etmesi gibi birçok nedenden dolayı, tarımsal faaliyetlerimiz günden güne azalmaktadır. Bu gün, birçok tarım ürününü dışarıdan ithal eder duruma geldik” dedi.

TOPRAK REFORMU
Erdemir devamındı, “Bu bakımdan sanayi ve konut alanlarını planlarken tarım arazilerini ve su kaynaklarımızı korumak zorundayız. Hükümetimiz olanaklar ölçüsünde tarımsal faaliyetlerde, mazot, gübre, hayvan v.b. konularda bir çok destek vermektedir. Ancak, bir toprak reformu yapılması zorunluluğu var. Söz gelimi bir çok çiftçimizin ektiği yerler hala babalarının, dedelerinin üstüne. Veraset ve intikal işlemleri yapılmadığı için, bir çok destekten faydalanamıyor. İl tarım müdürlüğü olarak, verilen destekler, veraset işlemlerinin yapılması ve toprak analizi ile ekilecek ürünlerin sırası konularında çiftçimizi bilinçlendirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.   

Editör: Haber Merkezi