İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri uzun süredir devam eden teknik ve fiziki takip çalışmalarının ardından operasyon için düğmeye bastı. Sabahın erken saatlerinde İzmir merkezli olmak üzere 6 ilde eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, haklarında gözaltı kararı bulunan çok sayıda şüpheliyi yakalayarak gözaltına aldı.
Soruşturma kapsamında elde edilen deliller doğrultusunda, belediye bünyesinde ve iştiraklerinde görev yapan yöneticiler, çalışanlar, firma sahipleri ve çeşitli meslek gruplarından toplam 62 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyonda şu ana kadar 50 şüphelinin gözaltına alındığı öğrenildi.
Rüşvet ve Usulsüzlük İddiaları
Soruşturma dosyasında yer alan iddialara göre, belediye imkanlarının kullanılmasıyla organize bir yapı oluşturulduğu, ilçedeki inşaat faaliyetlerinde müteahhitler ile bazı belediye yöneticileri arasında rüşvet ilişkileri kurulduğu ve imar süreçlerinde usulsüz işlemler yapıldığı öne sürüldü.
Emniyet birimlerinin hazırladığı raporlarda, belediye iştiraklerine ait kredi kartları, banka hesapları ve resmi araçların şahsi harcamalarda kullanıldığı, bazı konaklama giderlerinin kamu kaynaklarından karşılandığı iddiaları da yer aldı.
"Bankamatik Personeli" İddiası
Soruşturma kapsamında dikkat çeken bir diğer iddia ise kamuoyunda "bankamatik personeli" olarak bilinen çalışanlarla ilgili oldu. İddiaya göre, fiilen görev yapmadıkları halde maaş ve çeşitli ödemeler aldığı belirlenen kişiler hakkında da inceleme yürütülüyor.
Dosyada ayrıca belediye yönetimi hakkında olumsuz haber yapan veya sosyal medya üzerinden eleştirilerde bulunan bazı kişilerin darp edildiğine yönelik iddiaların da yer aldığı öğrenildi.
Belediye Başkanları da Gözaltında
Operasyonda gözaltına alınanlar arasında mevcut Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ile eski Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç'ın yanı sıra 3 belediye başkan yardımcısı ve önceki dönem bir ilçe siyasi parti başkanının da bulunduğu bildirildi.
Bunun yanında imar, planlama ve sosyal hizmetler birimlerinde görev yapan 6 müdür ve müdür vekili, 4 birim şefi, imar ve ruhsat işlemlerinde görevli 6 teknik personel ile iştiraklerde çalışan üst düzey yönetici ve muhasebe sorumlularının da soruşturma kapsamında işlem gördüğü öğrenildi.
Müteahhitler ve Firma Sahipleri de Listede
Soruşturma dosyasında belediyeyle ticari ilişkileri bulunduğu değerlendirilen 16 firma sahibi ve müteahhit ile 4 mimarın da şüpheliler arasında yer aldığı belirtildi. Diğer şüphelilerin ise büro personeli, kadın ve aile hizmetleri çalışanları, özel kalem görevlileri, sosyolog, sıfır atık müdürü ve dış bağlantılı kişilerden oluştuğu kaydedildi.
Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ederken, ekiplerin adreslerdeki arama çalışmaları ile suç unsurlarının ele geçirilmesine yönelik faaliyetlerini sürdürdüğü öğrenildi. Soruşturmanın çok yönlü olarak devam ettiği bildirildi.






