ABD merkezli küresel yazılım ve veri şirketi INRIX, 36 ülkede 900’den fazla şehri kapsayan yeni trafik raporunu yayımladı. Analiz edilen verilere göre İstanbul, dünyada trafikte en fazla zaman kaybedilen şehir olarak ilk sırada yer aldı.
İstanbul’da trafik gecikmesi yüzde 12 arttı
Rapor, İstanbul’da trafik sıkışıklığının bir önceki yıla göre yüzde 12 oranında arttığını ortaya koydu. Buna göre kentte ortalama bir sürücü yılda 118 saatini trafikte kaybediyor.
Çalışmada, kara yolu yoğunluğunun; insanların, malların ve hizmetlerin hareketinin artmasıyla birlikte yükseldiği, yol kapasitesinin talebi karşılayamaması durumunda trafik sıkışıklığının kaçınılmaz hale geldiği belirtildi.
Uzmanlar, raporun ulaşım planlamacıları, mühendisler, kara yolu yetkilileri ve politika yapıcılar için şehirlerdeki trafik yoğunluğunu ölçme ve izleme açısından önemli bir kaynak niteliği taşıdığını vurguladı.
“Trafik, ekonomik aktivitenin göstergesi”
Raporun dikkat çeken bir diğer bulgusu ise trafik sıkışıklığının çift yönlü etkisi. Çalışmada, trafikte yaşanan yoğunluğun olumsuzluklarının yanında ekonomik hareketliliğin de bir göstergesi olduğu ifade edildi.
Dünyanın en çok trafikte zaman kaybeden şehirleri
INRIX raporuna göre İstanbul’u şu şehirler takip ediyor:
-
Chicago – 112 saat
-
Mexico City – 108 saat
-
New York City – 102 saat
-
Philadelphia – 101 saat
INRIX’in yayımladığı kapsamlı çalışma, dünya genelinde büyük şehirlerde trafik sıkışıklığının arttığını bir kez daha gözler önüne serdi.





