Ciğerli, iştahsızlığın psikolojik ya da fizyolojik nedenlerle ortaya çıkabileceğini belirterek, “Mutlaka bir sağlık taraması yapılmalı. Eğer herhangi bir sağlık problemi yoksa doğru zamanlama ve uygun besin seçimiyle bu durum aşılabilir” dedi.
Sunum ve yemek saatleri kilit rol oynuyor
Çocuklara yiyecekleri farklı ve eğlenceli şekillerde sunmanın önemine dikkat çeken Ciğerli, şu önerilerde bulundu:
-
Gülen yüzlü tabaklar ve sebzelerle yapılmış figürler
-
Çiçek şeklinde hazırlanmış yumurtalar
-
Masallar eşliğinde yapılan keyifli sohbetler
Ailece yemek yemenin de çocuklar için rutin oluşturduğunu söyleyen Ciğerli, “Yemek zamanlarını sadece beslenme değil, birlikte geçirilen kaliteli bir zaman haline getirmek çocuğun yemek alışkanlıklarını olumlu etkiler. Sofrada tüm ailenin bir arada olması çok önemlidir” dedi.
Sıvı tüketimi ve porsiyonlara dikkat
Yemekten önce ve yemek sırasında aşırı sıvı tüketiminin midenin dolmasına ve gıda tüketiminin azalmasına yol açacağını belirten Ciğerli, porsiyonların da çocuğa uygun boyutta olması gerektiğini söyledi. Ayrıca, çocuğun yemek hazırlık sürecine dahil edilmesinin iştah üzerinde olumlu etkisi olduğunu belirterek, “Malzeme seçiminden hazırlığa kadar çocuğu işin içine katmak hem yemekle bağ kurmasını sağlar hem de ilgisini artırır. Sofrada katkısını takdir edin, teşekkür edin” dedi.
Ekran karşısında yemek yemekten kaçının
Ciğerli, çocukların yemek sırasında televizyon veya tablet gibi ekranlarla meşgul olmaması gerektiğinin altını çizerek, “Sırf yemek yesin diye çizgi film açmak, çocuğun ne yediğinin farkına varmasını engeller ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasını zorlaştırır” dedi.
Sabır ve uzun vadeli yaklaşım
Her çocuğun yeme alışkanlığının farklı olduğunu vurgulayan Ciğerli, “Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın. Sevmediği bir yiyeceği hemen zorlamayın, zamanla sofrada görmesini sağlayarak aşinalık kazandırabilirsiniz. İştahı artırmak için baskı kurmadan, yemek zamanlarını eğlenceli hale getirerek ve sağlıklı alışkanlıklar kazandırarak uzun vadeli başarı sağlanabilir” diye konuştu.