ABD'nin Irak'ta 2,500 askeri bulunuyor. Amerikan askerleri, önce Irak ve Suriye'nin büyük bölümünü ele geçirdikten sonra 2014 yılında yenilgiye uğratılan IŞİD'in yeniden dirilmesini önlemek için yerel güçlere danışmanlık ve yardım yapıyor.

Çoğunluğu Avrupa ülkelerinden yüzlerce asker de koalisyonun bir parçası.

Irak hükümeti IŞİD'in yenilgiye uğratıldığını ve koalisyonun görevinin sona erdiğini belirtiyor. Ancak koalisyon üyeleriyle eğitim ve teçhizat konularında askeri işbirliği de dahil olmak üzere ikili ilişkiler kurmak istiyor.

Irak, ayrıca İran destekli milislerin güçlerin bulunduğu üslere neredeyse her gün düzenlediği saldırılar ve İsrail'in Ekim ayında Gazze'ye yönelik operasyon başlatmasından bu yana ABD'nin misilleme saldırılarının artması nedeniyle koalisyonun varlığının istikrarsızlık unsuru haline gelmesinden yakınıyor. 

Irak Başbakanı Muhammed El Sudani, Ocak başında, uluslararası koalisyonun ülkedeki varlığına son verilmesini düzenlemek üzere ikili bir komite kurulduğunu açıkladı.

El Sudani, "Komite, Irak hükümetinin vizyonuna uygun olarak koalisyon ülkeleriyle siyasi, ekonomik, kültürel, güvenlik ve askeri düzeylerde kapsamlı ikili ilişkilere geçişi garanti ediyor" demişti.

Askeri yetkililer arasında yapılacak görüşmelerde Irak güvenlik güçlerinin operasyonel gereksinimleri ve etkinliği ile karşı karşıya oldukları tehditler değerlendirilecek ve her iki taraf da koalisyonun ne kadar hızlı bir şekilde tasfiye edileceğini ve gelecekteki ikili ilişkilerin nasıl olacağını belirleyecek.

ABD'li ve Iraklı yetkililer sürecin aylar sürmesinin beklendiğini, sonucun belirsiz olduğunu ve ABD güçlerinin çekilmesinin yakın olmadığını söylüyor.

YENİ SAKARYA HABER MERKEZİ 

Editör: Haber Merkezi