Türkiye'nin teknoloji alanında önemli bir gelişme yaşandı. Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve Göktürk-2 uydularından edinilen tecrübeyle donatıldı.

Üç ertelemenin ardından bugün sabah saatlerinde Türkiye'nin yüksek çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, uzaya gönderildi.

Uydudan ilk haber Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank'dan geldi.

"İlk sinyal alındı"
Varank, Twitter'da yayınladığı mesajında "İlk sinyal alındı; İMECE yörüngesine yerleşti!" açıklamasını yaptı.

İMECE uydusunun özellikleri
TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle 09.47'de uzaya fırlatıldı.

Görev ömrü olan 5 yıl
680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek.

Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

Elektro-optik uydu kamerası
Türkiye'de ilk kez üretilen metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi. Teknolojik olarak kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanacak.

Editör: Şevval Geçin