Tüketiciyi Koruma Merkezi’nden Armin Valet, 1 Eylül’de yaptığı açıklamada Bremen Bölge Mahkemesi’ne “haksız rekabet” ve “hileli ambalaj” gerekçeleriyle başvurduklarını belirtti. Valet, “Tüketiciler yıllardır alıştıkları ambalajda çikolatayı satın alıyor ama farkında olmadan 100 yerine 90 gram alıyor. Üstelik ya aynı fiyata ya da daha yüksek bir bedelle” dedi.

Gramaj küçüldü, ambalaj aynı kaldı
Merkezin tespitine göre Milka, ambalaj boyutlarını aynı tutarak çikolataları yaklaşık bir milimetre daha ince hale getirdi. Gramajdaki bu düşüş ancak eski ve yeni ürün yan yana konulduğunda fark ediliyor. Yetkililer, paketlerin ön yüzünde küçük puntolarla yazılan gramaj bilgisinin kolayca gözden kaçtığını, tüketiciyi korumak için yasal zorunluluk gerektiğini savunuyor.

Valet, yasama organlarını bağlayıcı düzenlemeler yapmaya çağırarak, üreticilerin gramaj değişikliklerini en az altı ay boyunca belirgin bir uyarıyla duyurması ve ambalaj boyutunun da içeriğe uygun şekilde küçültülmesi gerektiğini söyledi.

Mondelez: “Kakao fiyatları rekor kırdı”
Milka’nın üreticisi Mondelez ise suçlamaları reddetti. Şirket, ürün ağırlıklarının ambalajlarda açıkça yazılı olduğunu ve tüketicilerin sosyal medya ile internet sitesi üzerinden bilgilendirildiğini belirtti. Fiyat artışlarının zorunlu olduğunu savunan Mondelez, “Kakao fiyatları son bir yılda neredeyse üçe katlanarak rekor seviyeye ulaştı” açıklamasını yaptı.

Tüketicilerden olumsuz ödül
Milka, geçtiğimiz ay tüketici örgütü Foodwatch tarafından düzenlenen oylamada “Yılın En Küstah Reklam Yalanı” seçildi. Şirketin ünlü Alpenmilch çikolatası, fiyatı 1,49 eurodan 1,99 euroya çıkarılıp gramajı da 100 gramdan 90 grama düşürülünce tüketicilerden tepki topladı. Bu durumun toplamda yüzde 48’lik gizli bir zam anlamına geldiği ifade edildi.

Mahkeme süreci başlıyor
Bremen Bölge Mahkemesi, şikâyet başvurusunun ardından Mondelez’den savunma talep edecek. Ardından hâkimler, davanın nasıl ilerleyeceğine karar verecek. Sürecin sözlü duruşma ile sonuçlanması da ihtimaller arasında.

Mondelez’in mali durumu
Kakao fiyatlarındaki artışa rağmen Mondelez, Avrupa’da güçlü talep sayesinde ikinci çeyrek net satışlarını 8,98 milyar dolara çıkararak beklentileri aştı. Ancak Kuzey Amerika’da, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük politikalarının yarattığı ekonomik belirsizlik nedeniyle satış hacmi yüzde 2,4 geriledi.

Kaynak: ekonomim