Ticaret Bakanlığı tarafından Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle, taşınmaz satışlarında ödemenin bir kısmının veya tamamının nakit, havale ya da elektronik fon transferiyle yapılması halinde işlemin Güvenli Ödeme Sistemi üzerinden gerçekleştirilmesi zorunlu hale getirildi. Uygulamanın başlangıç tarihi, teknik entegrasyonların tamamlanması amacıyla 1 Temmuz’dan 1 Ekim 2026’ya ertelenmişti.
SATIŞ BEDELİ DEVİR TAMAMLANANA KADAR BEKLEYECEK
Yeni uygulamada alıcı tarafından ödenen satış bedeli, tapu devri tamamlanana kadar güvenli ödeme mekanizmasında tutulacak. Tapuda mülkiyet devrinin gerçekleşmesinin ardından para satıcının hesabına aktarılacak. Böylece alıcı ile satıcının para ve taşınmaz devrini eş zamanlı gerçekleştirmesi amaçlanıyor.
DOLANDIRICILIK VE KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE HEDEFLENİYOR
Ticaret Bakanlığı, sistemin hayata geçirilmesindeki temel amaçların; alıcı ve satıcıların dolandırıcılık, hırsızlık ve sahtecilik risklerinden korunması, yüksek miktarda nakit taşıma riskinin azaltılması ve kayıt dışı işlemlerin önüne geçilmesi olduğunu açıkladı.
1 EKİM’DE BAŞLAYACAK
Bakanlık, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile diğer paydaşlarla yürütülen teknik çalışmaların tamamlanması için kendisine verilen üç aylık erteleme yetkisini kullanmış ve sistemin devreye alınacağı tarihi 1 Ekim 2026 olarak belirlemişti.
Yeni dönemde gayrimenkul alım satımı yapacak vatandaşların, ödeme işlemlerini sistemin öngördüğü yöntem üzerinden gerçekleştirmesi gerekecek. Satış bedelinin eksik gösterilmesi ya da bir bölümünün kayıt dışı şekilde elden ödenmesi ise hukuki ve mali riskler doğurabilecek.




