Yatırım yapmak çaba ve kararlılık gerektirir. Tasarruf etmek ve bir yatırım portföyü oluşturmak için kendinizi motive etmek her zaman kolay değildir. Ancak, bu değerli bir amaçtır ve finansal geleceğinizi güvence altına almak için akıllıca bir adımdır.

Eğer yeni bir yatırımcıysanız, başlamanıza yardımcı olmaktan heyecan duyarız. İlk yatırımınızı yapmadan önce, tasarruflarınızdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olmak için göz önünde bulundurmanız gereken sekiz önemli noktayı gözden geçirelim.

Bir bütçe oluşturmak

Ne kadar parayla başladığınızdan bağımsız olarak, yatırım yapmak her zaman iyi bir fikirdir. Büyük bir yatırım büyük getiriler sağlarken, bileşik etki sayesinde zaman servet yaratmada daha da güçlüdür. Zamanla, bugünkü küçük yatırımınız büyüyerek anlamlı hale gelebilir.

Tam büyüme potansiyelinize ulaşmak için, yatırım yapmak üzere düzenli olarak kenara para koymalısınız. Bütçeleme bunu yapmanıza yardımcı olabilir. Yatırım yapmayı aylık bütçenizin bir parçası haline getirmek, parayı tuhaf bir satın alma işlemi için harcamadan önce kenara ayırmanızı sağlar. Bütçeleme, mali durumunuzu kontrol altına almanın harika bir yoludur. Akıllı harcamalara rehberlik edebilir ve maksimum tasarrufu teşvik edebilir.

Acil durum fonu

Birikimlerinizi yatırıma dönüştürmeden önce bir acil durum fonu oluşturmanız çok önemlidir. Acil durum fonu, kötü günler için bir kenara ayırdığınız paradır. İdeal olarak, 3-6 aylık harcamalarınızı karşılayacak kadar birikiminiz olmalıdır. Bu parayı bir tasarruf hesabına veya kısa vadeli bir mevduat sertifikasına yatırmanızı öneririz. Bu hesaplar büyük getiriler sağlamasa da, acil durumlarda size destek olmak için paraya her an erişebilirsiniz.

Otomatik transfer

Bir bütçeyi takip etmek, bütçe yapmaktan daha zordur. Hepimiz tasarruf etmek ve yatırım yapmak isteriz ama bazen bunun cazibesine kapılmak çok zordur. Neyse ki çoğu broker, aylık gelirinizin bir kısmını doğrudan yatırım hesabınıza gönderecek otomatik transfer hizmetleri sunmaktadır. Aylık bütçenizi planladıktan sonra otomatik bir transfer ayarlayın. Otomatik olarak yapıldığında tasarruf etmek daha az acı vericidir.

Risk toleransı

Risk toleransı, dikkate alınması gereken bir diğer önemli faktördür. Yatırımınızdaki dalgalanmalarla hem finansal hem de duygusal olarak başa çıkma yeteneğinizi ifade eder. Kayıpları göze almak zordur. Tecrübeli yatırımcılar bile birikimleri söz konusu olduğunda endişe duyarlar. İnsanlar risk iştahlarını aşan ürünlere yatırım yaptıklarında, piyasa dalgalandığında paniğe kapılabilir ve yatırımlarını mümkün olan en kötü zamanda satabilirler. Sonuç olarak, risk iştahınızın gerçekçi bir şekilde anlaşılması kayıpların ve baş ağrılarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Bir yatırımcının yaşı genellikle risk toleransını etkileyebilir. Gelecekte daha fazla geliri olan genç bir yatırımcı daha yüksek riskleri göze alabilir. Öte yandan, bir emekli, diğer gelir kaynaklarının eksikliği ve tıbbi yükümlülükleri nedeniyle yatırım gelirlerine daha bağımlı olduklarından risklerden kaçınmayı tercih edecektir. 

Deneyimli tüccarlar, portföylerinin %10'u kadar az bir kısmını ikili opsiyon ticareti gibi gelişmiş ticaret stratejilerine ayırmaktadır. İkili opsiyonlar, ödemenin tamamen evet / hayır teklifinin sonucuna bağlı olduğu ve genellikle belirli bir varlığın fiyatının belirli bir miktarın üstünde veya altında olup olmadığını içeren bir opsiyon sözleşmesi türüdür. İkili opsiyon ticareti yapmadan önce brokerinize karar vermek çok önemlidir. İkili opsiyon brokerinize karar vermeden önce broker incelemelerini okumalısınız.

Ek gelirinize yatırım yapmak

Vergi iadeleri, üç aylık ve yıllık ikramiyeler ve hatta piyango kazançları yatırım portföyünüzü güçlendirmek için harika yollardır. Bu para normalde harcamalar için ayrılmamıştır ve daha kolay yatırım yapılabilir. Bu paranın %50'sini yatırabilirseniz, birkaç yıl içinde yaratabileceği farkı görmek sizi mutlu edecektir.

Yatırım stratejilerinizi oluşturun

Bütçenize sadık kalırsanız, paranızı işe koymaya hazır olacaksınız. Bir sonraki adım, nasıl yatırım yapmak istediğinizi anlamaktır. Yatırım yapmak kişisel bir şeydir. Yatırımınızı yönetme şekliniz zaman, risk toleransı ve yatırım hedefleri gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Yatırım ufku

Yatırım portföyünüz de yatırım ufkunuza bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Genç yatırımcılar küçük bir portföye sahip olma eğilimindedir ancak portföyün büyümesi için çok zamanları vardır. Onlar için hisse senetleri, zaman içinde büyüme potansiyelleri nedeniyle harika yatırımlardır. Öte yandan, emekliler daha büyük portföylere ancak daha kısa bir yatırım ufkuna sahiptir. Gelecekteki büyümeden çok düzenli gelire önem verirler. İstikrarlı faiz ödemeleri sağlayan borç yatırımları bu yatırımcılar için harikadır.

Yatırım hedefleri

Herhangi bir yatırım yapmadan önce, yatırım hedefleriniz konusunda net olmalısınız. Emeklilik için mi, bir evin peşinatı için mi, yoksa iki yıl sonraki bir düğün için mi yatırım yapıyorsunuz? Hedefinizi bilmek sadece doğru yatırım hesabını seçmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sizi yolunuzda kalmaya teşvik eder!

Editör: Haber Merkezi