Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şubesinden, Şube Başkanı Cemal Yaman ve Şube Genel Sekreteri Muammer Güneş imzasıyla, Adapazarı Garının taşınması yönündeki iddialara ilişkin yazılı açıklama yaptı. 
“SEVİNCİ ÇABUK UNUTTUK”
Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Sakarya’da son günlerde yerel basında seçim öncesi olduğu gibi, Raylı sistem ve Gar’ın taşınması gündem oluşturulmaya başlamıştır. Kısa süre önce yapılan yerel seçimler öncesi, Adapazarı-İstanbul treninin gara gelmesi ile birlikte halkımızın sevincini ve mutluluğunu çabuk unuttuk ve yine garın taşınmasını tartışmaya başladık.
“GARIN PROBLEMİ NEDİR?”
Tartışmaya başlatanlara soruyoruz; Gar’ın problemi nedir? Bakın trafik problemi yaratacak denen tren gara gireli günde 10 defa sefer yapıyor ve trafikte hiçbir problem yaşanmıyor. Normal ışık sistemi ile gidip geliyor. Bu tartışmaları başlatanlar bilsinler ki dünyanın ve ülkemizde gelişmiş büyük şehirlerin garları şehrin merkezindedir. Tokyo’ya, Londra’ya, Almanya’ya bir bakın.
MERKEZİ YÖNETİMİN DESTEĞİ
Sakaryalılar olarak enerjimizi garın kaldırılması için değil hafif raylı sistemin projelendirilmesine harcamamız gerekiyor. Bugün İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli, Ankara, Samsun, Gaziantep gibi daha birçok şehrimiz raylı sistem projelerini ortaya koymuştur ve uyguluyor. Burada önemli olan ihtiyaç alanları ve öncelikli bölgeler tespit edilerek, Büyükşehir Belediyemizin bütçelerinden değil, Konya-Eskişehir-Kocaeli ve İzmir’de olduğu gibi merkezi yönetimden destek alınarak gerçekleştirmektir.
ÜÇ AŞAMALI ÖNERİ
Büyükşehir Belediyemiz öncelikle bünyesinde, Ulaşım A.Ş’yi kurmalı, Sakarya’da bulunan üniversiteler, SATSO, SESOB, inşaat mühendisleri ve sivil toplum kuruluşlarını toplayarak aşamalar ile geleceğin projelerini oluşturmalıdır.
Birinci aşama, özellikli olarak Adapazarı-İstanbul treni bu şehre viyadükler üzerinde girmeli, mevcut alanlar sosyal amaçlı ve hafif raylı sistemde kullanılmalıdır.
İkinci aşama, hafif raylı sistem ihtiyacı neresi ise o bölgeye başlanmalı ve ileriki yıllarda yine ihtiyaca göre yeni bölgeler ile sistem büyütülmelidir.
Üçüncü aşama ise Yazlık Kavşağından Söğütlü, Ferizli, Karasu, Kocaali, Akçakoca, Düzce ve Hendek ilçelerimizden Sakarya’ya birleşerek bölgesel raylı sistem projeleri yapılarak gelecek yüz yıla ışık tutmalıyız.
Kısacası tren garını tartışmak yerine, Sakaryamız’ın daha modern bir ulaşım sistemine kavuşması için kafa yormamızın daha doğru olacağı inancındayız.”

Editör: Haber Merkezi