Kurbanlık hayvanlarda ette antibiyotik kalıntı sorunu konusuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yıldız, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, kurban kesecek vatandaşlara dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyardı. Yıldız; “Hayvan işletme sahipleri ellerinde, ahırlarında yerine göre birkaç taneden yüzlerce kurbanlık hayvan stokları mevcuttur. Kurbana kadar bu hayvanlardan birinin ya da birkaçının hastalanması gayet normal bir durumdur.”

TEDAVİ
Yıldız; “Hayvanların tedavisini mutlaka yapılıyordur. Tedavi aşamasında, tedaviler serbest veteriner hekim desteğiyle ve de kontrolü altında yapılmalıdır. Her türlü ilaç kalıntısında veteriner hekim gerekli prosedürleri harfiyen uygular. Hayvan sahipleri de veteriner hekimlerin her türlü tedavi için yapacağı tavsiyelere uyması gerektiği gibi, ilaç kalıntısına kurban bayramına kadar kalan sürenin kısalmasından dolayı azami özen göstermeleri son derece önemlidir.”

VEBAL ALTINDA KALIYORLAR
İlaç kalıntı sürelerine örnek vererek açıklamasını sürdüren Yıldız; “Sefaleksinde 4 gün, kloramfenikolde 45 gün ya da daha uzun süreli antibiyotikler piyasada mevcuttur. Kurban, imkanı olanlar için dini bir vazifedir. Yetiştiricilerin bu kutsal yolda, kurbanlık hayvan kesim sonrası insan gıdası olarak tüketilmesinde sakıncalı kurbanlık hayvan etini piyasaya sürmeleri dinen caiz değildir. Yetiştiriciler, kendilerini bu yolla vebal altına bırakıyor.”

ANTİBİYOTİK UYARISI
Yıldız; “Gıdalarda antibiyotik kalıntıları bulunması son yıllarda en önemli halk sorunlarından biri olarak gösteriliyor. Dünya Sağlık Örgütü geçen ay yaptığı açıklama ile aşırı ve gereksiz antibiyotik kullanımının hastalık yapıcı bazı bakterileri antibiyotiklere dirençli kıldığını belirtti. Tedavisi imkânsız bir süper enfeksiyon etkeni haline gelen bu bakterilerle mücadele etmek için, elimizde etkili herhangi bir ilaç kalmadığını da ekledi.” dedi. Yıldız açıklamasının sonunda, tüm vatandaşların Kurban Bayramı’nı kutladı.

Editör: Haber Merkezi