TKB Şube Başkanı Tevhide Yağan, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 87'nci yıl dönümünde; “Bizler eşitlik ve adalet istiyoruz. Kadın örgütleri ne pahasına olursa olsun bunun mücadelesini verecek.” dedi

Türk Kadınlar Birliği (TKB) Sakarya Şube Başkanı Tevhide Yağan ve birlik üyeleri, Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 87'nci yıl dönümü münasebetiyle bugün Yeni Cami’den Demokrasi Meydanı'na bisiklet sürdü, ardından Atatürk anıtı önünde basın açıklaması yaptı.

ÖZGÜRLEŞME GÜNÜ
TKB Başkanı Tevhide Yağan; “5 Aralık Türk kadınının özgürleştiği gündür. Eğer Türkiye’de bir gün kutlanacaksa ve devlet de bunu kabul edecekse, 5 Aralık kutlansın diyorum, biz bugün özgürleştik. Türk kadını savaşta erkeğin yanında mücadele veriyordu ama ne yazık ki erkeğin önünde hiçbir zaman olmadı.”

MECLİSTE EŞİTLİK
“Biz kadın olarak ne önünde ne de arkasında olmayacağız. Yanında olacağız, eşit olacağız, bu hakkı kullanmak zorundayız. Türk kadını için 8 Mart değil, 5 Aralık önemli. Seçme ve seçilme hakkı diyoruz. Biz bu hakkı nasıl kullanıyoruz? Hep seçiyoruz ancak seçilmiyoruz. Eğer bugün Meclis’te temsiliyette eşit değilsek biz yokuz. Siyasi partilerde o kadar çok kadın var ancak TBMM'ye baktığımızda kadınlar azınlıkta bulunuyor.”

ADALET TALEBİNİ YİNELEDİ
“Eğer biz kadınlarımızı seçemiyorsak bizler hakkımızı savunamıyoruz. Meclis erkekler meclisi oldu. Temsiliyette yarı yarıya olacağız. Türk toplumunda kadınlar her zaman 2'nci plana atıldı. Kadın örgütleri ne pahasına olursa olsun bunun mücadelesini verecek. Bizler eşitlik ve adalet istiyoruz. Kadınların öldürülmesini istemiyoruz.” dedi.

YARDIM ÇAĞRISI
TKB Başkanı Yağan, meydanda Türkan Aslan adlı bir vatandaşa da söz verdi. Türkan Aslan, ailesinden şiddet gördüğünü öne sürerek yetkililere çağrıda bulundu.

BAŞKAN DEĞİŞTİ
Tevhide Yağan, açıklamanın ardından şube başkanlığı görevini bundan böyle Nurçin Sözen’in sürdüreceğini açıklarken, “TKB’ye onursal başkan olarak her zaman destek vermeye devam edeceğim. Nurçin Sözen’e başarı dilerim.” dedi.

KISA SÜRELİ GERGİNLİK
Öte yandan meydanda kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Türk Kadınlar Birliği Başkanı Yağan, CHP Kadın kollarını anons etmeyince, CHP’liler duruma tepki gösterdi. Yağan, CHP heyetinin geleceğini bilmediğini belirterek, gerginliği sona erdirmek istedi.

Editör: Haber Merkezi