Savunma Sanayiinde Milli Buluşma ve Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) Protokolü törenle imzalandı. Sakarya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen programda Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, SAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın, Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

NİTELİK VE NİCELİK
Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, “Gelişmiş ekonomilerde gelişmişliğin savunma sanayi olduğunu biliyoruz. Bu teknolojileri yerli ve milli imkânlarda geliştirmelerde üniversiteleri, AR-GE’lere ve diğer kurumlarımıza çok iş düşmektedir. SAYP protokolleri bizim yerli ve milli üretimimizin nitelik ve niceliğini arttırmaya dönük önemli bir momentum sağlamaktadır. Bugün burada olan ve bu güzel güne şahit olan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

GÜNCEL TEKNOLOJİLER
SAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın, “Ülkelerin caydırıcı gücü olan ve onların sahip olduğu teknolojilerin gücü ortadadır. Bu konuda güncel teknolojileri takip etmek değil, geliştirmek ve eldeki ürünlerden fazlasını elde etmek zorundayız. Yerel olarak üretim yapan bir ülke konumundan kendi düşünen ve yapan ülke olma yolunda ilerlemeliyiz. SAYP protokollerinin herkese hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

YERLİLİK VE MİLLİLİK
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, “11 firma ile imza töreni gerçekleştireceğiz. Onlarla ortak çalışmak ve geleceği kurgulamak çok büyük önem arz etmektedir. Daha güçlü ve etkin bir gelecek, savunma sanayisine yaptığımız yatırımlarla olur. Güçlü Türkiye’nin temeli milli, yerli uygulamaların, kendimizin dediğimiz kimseye muhtaç olmayacağımız üretimlerle atılır. O yüzden bilim yuvalarımız çok daha fazla etkin olmaları gerekmektedir. Yerlilik ve milliliği önemsiyoruz” diye konuştu.

ÜRETEN VE İHRAÇ EDEN ÜLKE
Başkan Zeki Toçoğlu, “Artık birçok savunma sanayii ürününü kendisi üreten ve başka ülkelere ihraç eden ülke durumdayız. Bu günler, Sakarya adına da güzel günler. Ülkemizin savunma sanayisinde önemli bir yeri olan şehrimiz; bu katkısını daha da artırma yolunda hızla ilerliyor. Sakary savunma sanayii alanında da, Türkiye’nin önemli şehirlerden biri haine gelecek” dedi.

“ÇOK ÇALIŞMALIYIZ”
Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Güçlü olmak zorundayız. Kendi silahımızı, tankımızı en modern haliyle kendimiz yapmamız gerekmektedir. Çok çalışmamız lazım ki mesafeyi kısaltalım. Ne iş yapıyorsak en kalitelisini yapmalıyız. Sadece kendimiz için değil, dünyadaki bütün mazlumlar için tüm İslam âlemi için güçlü olmamız lazım. SAYP protokolü şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Her birinize teşekkür ediyorum” dedi.

ÜRETİME KAPIMIZ AÇIK
Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, “Son dönemlerde gerçekleştirilen operasyonlarda başarılı sonuçlar aldıkça milli üretimin etkili olduğunu görmekteyiz. Bizim insanımızın düşüncesiyle yapılmış bir üretim istiyoruz. Kullandığımızın ürünlerin yerli olması gerekir. Biz bu ürünleri yerli yapmak azminde iken bir yandan da sürpriz etkisi yaratacak dünyadaki gelişmiş teknolojileri geçmek ve 10 yıl sonrasını düşünmeyi hedefliyoruz. Ülkemizde başta Sanayi Bakanlığımız olmak üzere birçok bakanlığımızın yapmış olduğu AR-GE çalışmaları var. İnsan kaynağı, bilgi, bilginin hayata geçirilmesi bizim en önemli zenginliğimiz ve kaynağımız. Bugün insan kaynağı ile sanayilerimizi bir arada tutmaya çalışmak için buradayız. Kapımız herkese açık. Üretim yapmak isteyen her insana kapımız açık. Eğer hayata geçirmek gibi bir hayali varsa biz bakanlık olarak onun yanındayız” dedi.

SAYP PROTOKOLÜNÜN AMACI
Protokol kapsamında; Savunma sanayi sektörünün öncelikleri doğrultusunda ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın yönlendirmesiyle, savunma sanayi şirketleri ile üniversiteler arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale getirilmesi; üniversitelerde yapılan lisansüstü tezlerin, şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik olacak şekilde yapılandırılması ve savunma sanayi sektörünün öncelikli alanlarına yönlendirilmesi; lisansüstü eğitim alacak olan öğrencilerin, savunma sanayi şirketleri tarafından sağlanan olanaklarla, savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Editör: Haber Merkezi