17 Ağustos 1999 Marmara depreminde ''enkaz kent'' haline gelen Sakarya'da 13 yıl boyunca yürütülen akademik çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle Esentepe Kampüsü'nde kurulan Sakarya Deprem Kayıt İstasyonu, 26 Nisan'da hizmete girdi.
SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinin görev aldığı istasyon, Amerika ve Japonya gibi uzak coğrafyadaki sarsıntıları ölçebilecek kapasitede yapılandırıldı. 100 bin lira maliyetle tamamlanan istasyonda bir kuvvetli ve bir de hafif yer hareketi cihazı bulunuyor.
SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen, AA muhabirine ''Sakarya Üniversitesi 1'' adını verdikleri istasyondan akademisyenlerin ve öğrencilerin yararlandığını bildirdi.
Merkezin deprem araştırmaları için kurulduğuna işaret eden Gülen, ''Çok önemli bir işlevi de öğrencilerimizin eğitimi. Yakın bir zamanda İran'ın kuzeybatısındaki Tebriz bölgesinde meydana gelen iki depremi de kaydettik. İstasyonumuz Amerika, İran ve Japonya olsun, dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen büyük depremleri kaydedebilecek hassasiyete sahip'' dedi.
Gülen, Sakarya'daki istasyon sayısını 12'ye çıkarmayı planladıklarını belirterek, Hendek, Geyve ve Ferizli ilçelerinde kuracakları yeni istasyonlarla ''network'' oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.
 
-''Gölcük'te deprem oluyor, Adapazarı yıkılıyor''-
Adapazarı'nın depremselliğine de değinen Gülen, kentin ovada kurulduğunu ifade ederek, zemininin gevşek olduğuna dikkati çekti.
Gevşek yapıdaki zeminlerin yer hareketini artırdığına işaret eden Gülen, ''Bu nedenle önemli derecede hasarlar oluşabiliyor. Gölcük'te deprem oluyor, Adapazarı yıkılıyor, Bolu'da deprem oluyor, Adapazarı'nda yıkım ve hasar meydana geliyor. Düzce'de deprem oluyor Adapazarı'nda hasar meydana geliyor. Bunun en birinci nedeninin başında zeminin çok zayıf olması geliyor'' diye konuştu.
''Binaları sağlam zemin üzerine yapmak gerekiyor'' diyen Gülen, bina kalitesinin önemli olduğunu fakat sıvılaşma nedeniyle binaların yerin altına gömüldüğünü bildirdi.
Gülen, Türkiye'de insanların deprem konusunda bilinçlendiğini kaydederek, ''Bundan sonraki depremlerde mal ve can kayıplarımız çok daha az olacak. Önümüzdeki yıllarda Japonya gibi şiddetli deprem olunca bir parça binalarımız sallanacak, birkaç saniye duracağız, ondan sonra da işimize devam edebileceğiz'' ifadelerini kullandı.
 
Editör: Haber Merkezi