SEO; internet sitelerini görünür kılmak isteyen işletmeler adına hayati önem taşır. Başta Google olmak üzere arama motorlarında çok daha iyi bir sıralama elde etmeyi hedefleyenlerin SEO çalışmalarına yönelmeleri gerekir. Ancak, SEO; tek başına yapılabilecek kadar basit değildir. SEO uzmanından destek almak bir gereklilikten ziyade bir zorunluluktur. Piyasada çok sayıda SEO uzmanı vardır. Bir diğer adı SEO danışmanı olan SEO uzmanı; birtakım özelliklere sahip olmalıdır.

SEO Uzmanı Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

SEO uzmanı; her şeyden önce dijital pazarlamanın farklı alanlarında da çalışmış olmalıdır. Bir başka deyişle, yalnızca SEO konusunda hizmet vermemelidir. Başlık etiketi, açıklama metni optimizasyonu ve diğer temel konuların bilinmesi şarttır. Bunun yanı sıra, SEO uzmanı; metin yazarlığı, kodlama ve web tasarımı gibi hususlarda da bilgi sahibi olmalıdır.  Ayrıca, işini en iyi şekilde yapabilmesi adına aşağıdaki özelliklere sahip olması da gereklidir.

  • Anahtar kelime bulmak önemli bir yetkinliktir. İyi bir profesyonel SEO uzmanı; hem yüksek hacimli hem de düşük rekabetli anahtar kelimeler bulabilmelidir.
  • Temel HTML bilgisine sahip olması da gereklidir.
  • Anahtar kelime bulunması kadar söz konusu kelimelerin bir internet sayfasına uygun bir şekilde yerleştirilmesi de önemlidir. SEO uzmanı; bunları yapabilecek bilgi birikimine sahip olmalıdır.
  • Metin yazarlığı; bilhassa son yıllarda önemli hale gelmiştir. Bu noktada, SEO uzmanının orta ve ileri seviyede metin yazarlığı yapabilmesi gereklidir.
  • İnternet sitelerinin en iyi şekilde hazırlanması bir gereklilikten ziyade zorunluluktur. Bu noktada, SEO uzmanı; video ve infografikler gibi görsel içerikler hazırlama konusunda yeterli olmalıdır.
  • Site içi SEO kadar site dışı SEO çalışmaları da önemlidir. Bu noktada, SEO uzmanı; önemli sayfalara bağlantı kurma ve geliştirme konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olmalıdır.
  • Teknik SEO; söz konusu SEO çalışmalarının başarılı olup olamayacağını belirleyen faktörler arasındadır. Bu noktada, SEO uzmanı; teknik SEO’nun sıralamaları nasıl etkilediğini anlamalıdır.
  • SEO; kendisini sürekli olarak geliştirir. Her geçen gün ortaya yepyeni SEO trendleri çıkar. Bu yüzden, SEO uzmanı; söz konusu SEO trendlerini takip etmelidir. Buna ek olarak, Google’ın algoritmalarının takip edilmesi de son derece önemlidir.

SEO Uzmanı Olmak Adına Neler Yapılmalıdır?

SEO uzmanı olmak adına birtakım becerilerin varlığına ihtiyaç duyulur. Her şeyden önce, teknik hakimiyet gereklidir. Bir başka deyişle, internet sitelerinin nasıl tasarlandığı, kodlamanın nasıl yapıldığı ve arama motorlarının internet sitelerini hangi şekilde taradığı gibi detaylara hakim olunmalıdır.

Analitik gözlem; bu sürecin olmazsa olmaz bir parçasıdır. İnternet sitelerinde yer alan eleman ve fonksiyonların hangi sonuçları doğurduğu gibi detaylar üzerine kafa yorulmalıdır. Bunun yanı sıra, SEO çalışmaları sırasında hem görsel hem de matematiksel yaratıcılığa sahip olmak gereklidir. Son olarak, profesyonel seo uzmanı; bu işi yaparken farklı kişilerle de olabilecek en iyi şekilde iletişim kurmalıdır.

Editör: Haber Merkezi