Ekonomi Ticaret Derneği'nin olağan toplantısı SEN Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya Dijitalpark Teknokent Genel Müdürü ve Türkiye'nin yerli otomobili TOGG için hazırlanan projenin koordinatörü Prof. Dr. Tahsin Engin konuk oldu. Toplantıya ETD Sakarya Şube Başkanı Şamil Dedeoğlu ve üyeler katıldı. Teknolojik gelişmelerin ele alındığı toplantıda konuşan Şamil Dedeoğlu, son 20-30 yıla kadar teknolojinin insanlara sunduğu imkanların sınırlı olduğunu anımsattı. Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte teknolojideki değişimlerin baş döndürücü hızla artmaya başladığını ifade eden Dedeoğlu; "Bu hızdan ticaret ve ekonomi  dünyası da nasibini aldı. Daha önceleri ticaret, baharat yolu ipek yolu gibi güzergahlar üzerinden yapılıyordu. Artık internet ve bilgisayar sayesinde TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun da dediği gibi her şirketten ve her kuruluştan siber otoyollar geçmeye başladı. Bu yolları kullananlar daha etkin ticaret yapmaya başladılar" diye konuştu.

DİJİTALLEŞME KÖKLÜ DEĞİŞİMLER YARATTI
Dijitalleşmenin şirket ve kurumların faaliyetlerinde, iş yapış biçimlerinde köklü değişimler yarattığını anlatan Dedeoğlu, şunları söyledi; " Şirketler üretim metotlarından müşteri beklentilerine, dağıtım kanallarından iş yapış süreçlerine kadar hemen her şeyi değiştirmek zorunda kaldı. Bu sayede ayakta kalma ve büyük kazanımlar elde etmeye başladı.  200 yıl önce millet olarak sanayi devrimini ıskaladık. Şimdi önümüzde büyük bir fırsat var. Bunun da adı elektronik ticaret ve dijitalleşme. Türkiye ekonomisi ve ticaretimiz için bu çok önemli. Artık birçok şirkette bu dönüşümle bir arayış başladı. Dijitalleşmenin ve teknolojinin nereye gittiği, ilerleyen dönemde bizlere ne gibi fayda ve fırsatlar getireceği, ülkemizdeki teknoloji ve startup firmalarının yer bulduğu teknokentler kavramını hep beraber istişare edeceğiz. Bu tarz toplantıların farkındalık oluşturma ve harekete geçirme üzerine etkileri fazladır. Bizim için sıradan olan bir söz başka bir arkadaşımızda başka türlü dokunuşlara hareketlenmelere sebep olabilir. Bilgimiz istişare yapıldıkça çoğalır diyorum.

" BİLGİ ÇAĞINDA İNSANLAR GELENEKSEL İŞLERİNİ KAYBEDECEK
Dijitalpark Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin ise Çekmeköy’de merkez yerleşkesinin ilk etap inşaatına başlayan Dijitalpark Teknokent'in dijital teknolojilere yoğunlaşacağını söyledi. Dijitalpark Teknokent’in İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ne olan yakınlığını avantaja çevirmeyi planladıklarını kaydeden Prof. Dr. Engin, endüstride yoğun bir dijital dönüşüm sürecinin başladığını vurguladı. 2025 yılına kadar mevcut işgücünün neredeyse yarısının özellikle tekrara dayalı işlerde görevi robotlara bırakacağı öngörüldüğünü belirten Engin; "Buna hazırlıklı olmalıyız. Youtube bugün pek çok kütüphanelerden daha fazla bilgi içeriyor. İstediğiniz üniversiteden istediğiniz hocadan, istediğiniz doğruluk seviyesinde ders bulabiliyorsunuz. Öğrenmek zamandan ve mekandan bağımsız hale geldi. Sanayi devriminin ardından bilgi çağına girdik. Patent hakları yüzde 80'e çıktı. Bilgi üretilmez keşfedilir. Biz öğrenmeye programlanmış canlılarız. Bilgiyi çekmeyi bilgisayarsız ve yazılımsız başaramayız. Bilgi çağında insanlar geleneksel işlerini kaybedecekler. 20 yıl önce whatsapp, instagram varmıydı? Whatsapp'ın değeri bugün 50 milyar dolardan bahsediliyor. Sizin çıtayı nereden açtığınız çok önemli. Türkiye'de sorun şu; mal alıncaya kadar sizinle çok güzel ilgileniyorlar. Mal aldıktan sonra telefonlara çıkılmıyor. Ya da başka şeyler oluyor. Hepimizin ders alması lazım. Dünyada başarılı olmak için iddialı şeyler yapmak lazım. Sattığımız ürünün arkasında durmamız lazım" dedi.

İNOVASYONLARA İHTİYAÇ VAR
Girişimcilik konusunda da ezber bozan yaklaşımlar sergilenmesi gerektiğini düşünen Engin, yazılım girişimciliğinin oldukça önemli olduğunu ve Türkiye’nin bu konuda da büyük bir potansiyel barındırdığını ifade etti. Engin, şunları kaydetti; " Sakarya Teknokentte öğrencimle birlikte bir şirket kurduk. Çok güzel işlere imza attık. Sakarya'da yapılmış bir tasarım bugün dünyaya satılıyor. Biz özgüven sorununu aştığımızda çok daha fazla şeyler yapacağımızı düşünüyorum. Ülkelerin nefeslerinin tükenme sebebi birim kilogram başına ihracat ettikleri ürünlerin değeri. Biz japonlara iki tane uydu yaptırdık. 500 milyon dolar para verdik. Altından daha değerli. Bir telefonun kilogram fiyatı 1000-1500 dolar. Türkiye'nin ihracatına bakıyoruz. Gerçekten göğsümüzü kabartan rakamlar geliyor son zamanlarda. Bizim kilogram fiyatımız 1,5 dolar. Bir bilgiyi ortaya koymak yetmez. Ondan para kazanacak ürün ve hizmetlere dönüştürmezseniz bu bilgi bilgi olmaktan çıkar. Bilgiyi ete kemiğe büründürecek, onu paraya döndürecek inovasyonlara ihtiyacımız var. Bunun için teknokentler çok önemli. Özel şeyler yapmanız lazım. Belli cirolara ulaşmış firmalar için teknoparklarda çok fırsatlar var. Teknoparklarda bugün pek çok inovasyonlar var. Gelir vergisi , kurumlar vergisi muafiyetleri sağlıyor. Alternatif ve güçlü bir yatırım aracı olarak düşünebilirsiniz. Teknoparklar bu işin tam merkezinde. Girişimcilerimize ve kobilerimize çok büyük destekler var" şeklinde konuştu.


 

Editör: Haber Merkezi