‘YAP-İŞLET DEVRET’
Başkan Muzaffer Kabacan, şu an kullanılan sebze halinin atıl durumda kaldığını belirterek, “Bununla ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin bir projesi var, ‘Fidanlık’ dediğimiz bölgeye büyük bir hal projesi yapılıyor. Bu hal kompleksi içerisine Patates Hali’ndeki 20 tane patatesçi esnafı da dahil edilmek isteniyor, doğrusu da bu zaten, dahil edilmesi gerekiyor, oradaki esnafların mağdur edilmemesi gerekir. Bu kapsamda Sebze Hali’nde bir şirket kuruldu, hizmet verme adı altında bir şirket kuruldu. Bu şirketin amacı nedir? Hali yap-işlet devret modeliyle yapmak, dolayısıyla herkesin, bütün esnafın hakkını verecek şekilde planlandı” dedi.

‘29 YILLIK OLACAK’
“Burası için önce büyükşehir belediye başkanımız toplantı yaptı. Büyükşehir’in şu an için bu projeyi yapma imkanı olmadığını, burada hal esnaflarının toplanarak bu hali yapabileceğini anlattı” diyen Başkan Kabacan, “Buradaki sebze esnafı kabul ederek şirket kurdular. Bu işi 29 yıllığına belediyeden yap-işlet devret modeliyle yapmak için anlaşma yapıldı. Buna istinaden Patates Hali esnafı olarak biz bu toplantıya dahil edilmedik, Patates Hali esnafı olarak biz de belediye başkanımız Zeki Toçoğlu’na gittik, gittiğimizde bize söylediği şey şuydu; ‘Burası yapılsın 29 yıllığına ben yap-işlet devret modeliyle vereceğim esnafa” diye konuştu.

‘80, 1’E BÖLÜNECEKTİ’
“Zeki Başkan ‘Siz de buradan dükkan alacaksınız. Kaça mal oldu dükkan? 80’e bölünecek. Çünkü 80 tane dükkan var. 80’de 1 siz bu parayı ödeyeceksiniz’ dedi” diyen Kabacan, “Biz de kabul ettik, dedik tamam biz kimseden bedava dükkan istemiyoruz, dolayısıyla burası, bu hizmet verme adıyla kurulan şirket rantiye şirketine dönüşmeye başladı. Bu işin neresinden para kazanabiliriz? Nasıl yaparız? Dükkanları kaça kiraya veririz? Şu andaki dükkanların satış fiyatı nedir? Biz dükkanları kaça veririz? İşte ‘Bu dükkanlar 1 trilyona satılıyor,bu patatesciler neden ucuza dükkan alsın’ gibi bir moda girdiler” ifadelerini kullandı.

‘826 BİN TL 
Kabacan, “Şu anki şirketin yöneticileri ki şirketi yönetenlerin şu an tahsis hakkı bile yok. Bu iş ciddileşti, hal yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Biz şirket yöneticileri ile tekrar iletişime geçtik. Bütün dükkanlar, sosyal tesisler dahil, bunun içinde 2 tane bankaya verilecek yer var, 10 taneye yakın büfesi var, lokantası var, kahvesi var, yani sosyal tesisler dahil içinde hepsinin yapımı 25 milyon artı KDV’ye yapıldı, yani 29 buçuk milyona. Yer devletin, altyapıyı da belediye yaptı, sade üst yapısı bu, 29 buçuk milyona tekabul eden rakam dükkan başına 365 bin liraya mal oluyor, bunlar bizden 826 bin lira para talep ediyor. Bunlar 30 milyona mal olan yeri 50-60 milyona satmayı düşünüyor” dedi.

‘RANTİYEYİ BOZACAĞIZ’
Başkan Kabacan, “Yani bu dediğim gibi rantiye şirketine döndü,biz bu rantiyeyi bozacağız, bozarız da. Dosyayı hazırlatıyoruz, şu anda zaten avukata verdik, mahkememiz de bugün-yarın görülecek. Avukatlarımız bununla ilgili dosyaları hazırlıyor, ilk önce Vali Bey’e gideceğiz, Vali Bey ilgilenmezse bakanımıza ulaşacağız, bakanımız da ilgilenmezse Başbakan’a ve Cumhurbaşkanına kadar bu dosyayı götürmeyi düşünüyoruz. Biz burada kimseden bedava dükkan istemiyoruz, bizim hakkımızı kimse gasp etmesin” diye konuştu.

ABİLİK İSTEDİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun devreye girerek, soruna çözüm bulmasını da isteyen Sakarya Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Muzaffer Kabacan, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu’ndan şunu rica ediyoruz; Bize bir abilik yapsın, bize bir ombudsmanlık yapsın, bizi oturttursun konuşsun, bu olaya çözüm bulsun, bizi anlaştırsın, yoksa bu işlerin sonu kötü olacak. Burada kavga da olabilir, gürültü de olabilir, her şey olabilir, çünkü ucunda ekmek var, ucunda geçim var, yani burada sıkıntılar büyüyecek” ifadelerini kullandı. Hakan ARSLAN

Editör: Haber Merkezi