İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) Türkiye’de 32 ilin sınırları içerisinde kalan 150 bin nüfus üzeri 160 ilçeyi kapsama alan bir rapor yayımladı. Raporda İnsani Gelişme Endeksi, ilçeler çalışmasında okunurluğun kolaylaşması için ilçelere ait endeks skorları çerçevesinde gruplandırma yaptı. Analize göre 4 ilçe grubu belirlendi. 

Çok yüksek kategorisinde yer alan ilçeler yeşil renk, yüksek kategorisinde yer alan ilçeler mavi renk, orta kategorisinde yer alan ilçeler sarı renk ve düşük kategorisinde yer ilçeler ise kırmızı renk ile temsil edildi. Raporda Sakarya’dan sadece Adapazarı ve Serdivan ilçeleri değerlendirmeye alındı. Rapora göre, Adapazarı 60’ncı sıra ile mavi bölge listesine girerken, Serdivan 100’üncü sıra ile sarı listede yerini aldı. 

ADAPAZARI 60’INCI SIRADA
İnsani Gelişme Endeksinde 60’ıncı sıraya giren Adapazarı, yönetim ve saydamlık endeksinde 71,5, sosyal kapsama endeksinde 7,2, ekonomik durum endeksinde 32, eğitim endeksinde 54,3, sağlık endeksinde 49,3, sosyal yaşam endeksinde 50,5, çevresel performans endeksinde 28, ulaşım ve erişilebilirlik endeksinde 59,6, toplumsal cinsiyet eşitliği endeksinde 30 olmak üzere toplam 44,6 insani gelişme endeksi ile mavi (yüksek) listede yer aldı. 

SERDİVAN 100’ÜNCÜ SIRADA
İnsani Gelişme Endeksinde 100’üncü sıraya giren Serdivan ise yönetim ve saydamlık endeksinde 76,7, sosyal kapsama endeksinde 10,3, ekonomik durum endeksinde 20,6, eğitim endeksinde 52, sağlık endeksinde 35,5 sosyal yaşam endeksinde 51,4, çevresel performans endeksinde 17,1, ulaşım ve erişilebilirlik endeksinde 34,8, toplumsal cinsiyet eşitliği endeksinde 30,2 olmak üzere toplam 40,8 insani gelişme endeksi ile sarı (orta) listede yer aldı. 

ARAŞTIRMANIN NEDENİ 
İnsani gelişme kümesi; bireyin uzun, sağlıklı ve yaratıcı bir hayat yaşaması, bilgi ve eğitim alabilme imkanına sahip olması, insana yarışır bir hayat için gerekli kaynaklara ulaşabilmesi amacıyla hazırlandı. Çalışmaya dahil olan 160 ilçenin sonuçları incelendiğinde yeşil bölgede yer alan çok yüksek insani gelişme kümesine giren ilçe sayısı geçen yıla göre artış göstererek 34’ten 40’a yükseldi. Mavi bölgede yer alan yüksek insani gelişme grubunda 51 ilçe bulunurken 44 ilçe orta düzey insani gelişme (sarı bölge) grubunda sınıflandırıldı. 25 ilçe ise düşük insani gelişmenin (kırmızı bölge) belirlendiği ilçeler olarak tespit edildi. Bu kapsamda Sakarya’da sadece 2 ilçe raporda yer alırken, her ikisi de yeşil listeye girmedi.
Serkan OK
 

Editör: Haber Merkezi