Gastrik bypass Obezite cerrahisinde yaygın şekilde kullanılan ameliyat tekniklerinden birisidir. Bu alanda elde edilen başarılı sonuçlar obezite hastalarının Gastrik bypass yöntemini Tercih etmesine neden olmaktadır. Yapılan Gastrik bypass ameliyatlarından hedeflenen tek nokta mide hacmini küçültülerek hem daha az gıda alımını sağlamak hem de ince bağırsakta kat edilen yolu kısaltarak emilimi hızlandırmaktır.

Obezite çağımızın hastalığı olarak bilinmektedir. Oldukça hızlı bir şekilde değişen ve sağlıksız ulaşan yeme alışkanlıkları ile birlikte obezite hastalığına artık daha sık rastlanmaktadır. Özellikle genç yaşlarda karşımıza çıkan obezite problemini çözmek için farklı birçok yöntem geliştirilmektedir. Bu yöntemler arasında Gastrik bypass yöntemim ABD ve Avrupa ülkeleri ile birlikte ülkemizde de sıklıkla uygulanmaktadır.

Gastrik bypass ameliyatında mide ve bağırsağın yapıları değiştirilmektedir. Operasyon esnasında midenin büyük bir bölümü baypass edilmekte ve yaklaşık olarak 30-50 cc aralığında bir mide hazırlanarak ince bağırsağa dikilmektedir. Böylelikle öncelikli olarak mide hacmi küçülmektedir. Bu aşamadan sonra obezite hastalarının aldığı besin oranlarında ciddi ölçüde azalma yaşanmaktadır. Aynı zamanda bağırsakların bir bölümü devre dışı bırakılmaktadır. Bu durum ise tüketilen yiyeceklerin bir kısmının emilmeden atılmasını sağlamaktadır. Tüm bu etkiler sayesinde kısa sürede hızlı bir kilo verme süreci başlamaktadır. 

Gastrik bypass hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır

Gastrik Bypass ameliyatı obezite hastalığının tedavisinde kullanılan en etkin yöntemlerinden birisidir.  Birincil olarak obezite ameliyatlarında kullanılan bu yöntem aynı zamanda obeziteye eşlik eden bazı hastalıkların tedavisi için de uygulanabilmektedir.  Özellikle Tip 2 diyabet hastalarında kontrol altına alınamayan dengeler için Gastrik Bypass ameliyatı yapılabilmekte ve bu ameliyat sonucunda olumlu sonuçlara ulaşılabilmektedir.   

Gastrik Bypass ameliyatı nasıl yapılır

Gastrik Bypass ameliyatı cerrahi bir aşamadır. Bu nedenle her operasyon öncesi hastalar detaylı bir değerlendirme den geçirilmektedir. Bu aşamada önerilen tüm hastaların fiziksel ve endokrinoloji tetkikleri ile birlikte bir psikiyatri uzmanı ile de görüşüyor olmalarıdır.

Ameliyat öncesinde yapılan tetkikler olumlu sonuçlandığında ve hasta için bu ameliyat uygulanabilir denildiğinde operasyon aşamaları şöyle gelişmektedir;

Gastrik Bypass ameliyatları laparoskopik yöntemlerle yapılmaktadır.  Ancak gelişen teknoloji ile birlikte son yıllarda robotik cerrahi de bu alanda kullanılmaktadır.

Gastrik Bypass ameliyatında hastalarda 1 santim çapında 4-6 delik açılmakta ve ameliyatlı delikler üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Gastrik Bypass ameliyatlarında midenin yaklaşık %95’i by pass edilmektedir. Ve cerrahi yöntemlerle ikiye ayrılarak bir kısmı onikiparmak bağırsağına bağlanmakta diğer kısmı da kendi görevini sürdürmektedir.  Böylelikle alınan besinlerin onikiparmak bağırsağından geçmesi önlenerek hızlı bir şekilde emilimi sağlanmaktadır. 
Kimler Gastrik Bypass ameliyatı yaptırabilir

Gastrik Bypass ameliyatı obez hastaları için önerilmektedir. Dolayısıyla vücut kitle endeksi 40 ve 40'ın üzerinde olan obezite hastaları bu ameliyatı yaptırabilmektedir. Aynı zamanda vücut kitle endeksi 35-40 arasında olup Tip 2 diyabet, hipertansiyon işte uyku apnesi gibi ilave rahatsızlıkları olan hastalar için de ameliyat yapılabilmektedir.
Gastrik Bypass ameliyatının en önemli riskleri nelerdir

Tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi Gastrik Bypass operasyonlarında da bazı riskler söz konusudur.  Aynı zamanda bir karın ameliyatı olan Gastrik Bypass ameliyatlarında beklenenden daha fazla kanama ve enfeksiyon oluşabilmektedir. Aynı zamanda operasyon sonrasında Bağırsak tıkanıklığı veya fıtık gibi genel anesteziden kaynaklanan bazı komplikasyonlar gözlenebilmektedir.

Gastrik Bypass operasyonları için belirtilen en önemli risk ise mide ile ince bağırsak arasında kurulacak olan bağlantıda oluşabilecek bir sızıntıdır. Bu tür bir durum sonucunda ikinci bir operasyon gerekliliği ortaya çıkmaktadır. 

Kaynak: https://www.letsmedi.com/tr/gastrik-bypass-istanbul-turkiye/

 
 

Editör: Haber Merkezi