SUİKAST TİMİNE CEZA
Darbe girişiminin ardından yurt genelinde cumhuriyet başsavcılıklarınca başlatılan soruşturmalar kararlılıkla devam ederken, kalkışmada etkin rol oynayan kritik isimlere cezaları verildi. 

Bu kapsamda, darbe teşebbüsü sırasında Muğla'nın Marmaris ilçesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konakladığı otele saldırı düzenleyen ve polis memuru Nedip Cengiz Eker ve Cumhurbaşkanlığı koruma polisi Mehmet Çetin'i şehit eden ekipte yer alan 37 kişinin yargılandığı davada, Özel Kuvvetler, Sualtı Taarruz (SAT) ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) ekiplerinden oluşan suikast timine ceza yağdı. 

"MENFEZ PAŞASI'NA DA "HERO" TİŞÖRTLÜYE DE ÖMÜR BOYU HAPİS
Sözde "yurtta sulh konseyi"nde yer alan, suikast girişimini planlayıp saldırıyı yöneten davanın iki numaralı sanığı eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ile yerdeki suikast timini yöneten Özel Kuvvetler ekibinin başındaki eski binbaşı Şükrü Seymen, MAK ekibinin başındaki eski binbaşı Taner Berber ve FETÖ'nün "Çiğli üs imamı" olarak anılan eski başçavuş Zekeriya Kuzu'ya 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 

"Anayasayı ihlal", "Cumhurbaşkanına suikast" ve iki kez "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme" suçunu işlediği gerekçesiyle 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan "menfez paşası" lakaplı Zekeriya Kuzu, ayrıca "Cumhurbaşkanına hakaret", "nitelikli kasten yaralama", "nitelikli konut dokunulmazlığını i̇hlal", "nitelikli kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve 3 ayrı "nitelikli yağma"dan da toplam 82,5 yıl hapisle cezalandırıldı. 

Kuzu ile menfezde yakalanan ve davada "Hero" yazılı tişörtle duruşmaya gelince salondan atılan eski MAK üyesi Gökhan Güçlü'ye de "Anayasayı ihlal", "Cumhurbaşkanına suikast" ve iki kez "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme" suçunu işlediği gerekçesiyle 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Güçlü ayrıca "nitelikli kasten yaralama"dan 6 yıl, "nitelikli konut dokunulmazlığını i̇hlal"den 18 ay, "nitelikli kişiyi hürriyetinden yoksun kılma"dan 18 yıl hapse mahkum edildi. 

Suikast girişimini planlayan ve timi yöneten eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş de aynı gerekçelerle 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.  Yerdeki suikast timini yöneten eski binbaşı Şükrü Seymen'e ise "Anayasayı ihlal", "Cumhurbaşkanına suikast" ve iki kez "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme" suçunu işlediği gerekçesiyle 4 kez ağırlaştırılmış müebbet, "Cumhurbaşkanına hakaret"ten 3 yıl, "nitelikli kasten yaralama"dan 6 yıl, "nitelikli konut dokunulmazlığını i̇hlal"den 18 ay, "nitelikli kişiyi hürriyetinden yoksun kılma"dan 18 yıl hapis cezası verildi.

Mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başyaveri eski Albay Ali Yazıcı'ya da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine hükmetti. Yazıcı'nın cezası, eyleminin suça yardım etme boyutunda kaldığı gerekçesiyle 18 yıla indirildi.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin, aralarında suikast girişimini planlayan ve timi yöneten Sönmezateş, Seymen, Berber, Kuzu ve Yazıcı'nın da bulunduğu 37 sanık hakkında verdiği kararları onadı. 

Yerel mahkemenin "Cumhurbaşkanına suikast" suçundan beraat kararı verdiği sanıklar eski pilot Haydar Murat Özden ile eski astsubay Aydın Özsıcak, Gösterit ve Ahmet Koçan'ı bu suçtan ayrı ayrı müebbet hapis cezasına çarptıran heyet, eski albay Cenkbahadır Avcı'ya ise "Cumhurbaşkanına suikasta yardım etmek" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. 

Daire, eski başyaver Ali Yazıcı'ya "suça yardım"dan verilen 18 yıl hapis cezasını az bularak bozdu. Yazıcı'nın asli fail olarak cezalandırılması gerektiğine karar verildi. 

Yargıtayın bozma kararının ardından eski başyaver Ali Yazıcı'nın da aralarında bulunduğu 3 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı. 

DONANMA KOMUTANLIĞINDAKİ EYLEMLERE İLİŞKİN DAVA
Darbe girişimi sırasında Kocaeli'deki Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada yargılanan 90 sanıktan, aralarında eski amiraller Hayrettin İmren ve Nazmi Ekici'nin de bulunduğu 23 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 13 sanığa da müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme, 35 sanığın dosyasını ayırmıştı. 

YAKALANAN "İLK DARBECİ"YE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
Bursa'da FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 15 Temmuz 2016 gecesi gözaltına alınan ilk isim olup, çantasında "sıkıyönetim atama listeleri" ve "yeni yapılanma" dokümanı ele geçirilen eski Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş, ağırlaştırılmış hapis cezasına mahkum edildi

Editör: Haber Merkezi