Hendek Ziraat Odası Başkanı Hayri Duran 2018 üretim yılını değerlendirdi. Duran, “Son dönemde adeta moda olan ‘kapatıyoruz’ kervanına çiftçilerin de katılması ülkenin geleceği açısından endişe vericidir. Fındık üreticilerinin mağduriyetleri giderilmeden mısır üreticilerinin de perişan edilmesi ülke tarımını zora sokmaktadır” dedi.

ÜRETİM ZORDA
Duran, “Bir yandan fındık rekoltesinin düşük olması, diğer yandan fındık fiyatlarındaki belirsizlik TMO’nun alım yapmaması, çiftçiyi müstahsili masraflarını karşılayamaz duruma sokmuştur. Mısır üreticileri de aynı durumdadır. Her türlü girdiler zamlanırken fiyatların 10 senedir aynı seviyelerde kalması üretimi imkansız hale getirmiştir” dedi.

KAPATIYORUZ SESLERİ
Duran açıklamalarına şu ifadelerle devam etti: “Bu durumda çiftçilik müessesesini kapatıyoruz feryatları yükselmektedir. Üreticilerimiz ziraat odalarına gelerek seslerini yükseltmekte ne yapmamız gerekiyorsa yapalım demektedir. Miting yapılacaksa yapalım, Ankara’ya yürünecekse yürüyelim. Bizim başka seçeneğimiz yok, bizim tek gelir kaynağımız mısır ve fındık ancak geçinmeyi bırakın maliyetlerin karşılanması bile mümkün değildir. Devletimiz kendi çiftçisinden daha çok yabancı çiftçileri düşünmekte çünkü kendi çiftçilerini ezmekte dışardan mısır ithal etmektedir. Fındığı ise yabancı bir firmanın insafına terk etmiş durumdadır” iddiasında bulundu. 

MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI
Duran, “Milletvekillerine seslenmek istiyoruz. Bu üreticilerin durumlarını en iyi bilen üreticilerin vekillerinin bu konuların üzerine çalışmaları gerekir. Tekrar seçildikleri yörelere geldiklerinde bu üreticilerin karşısında çok terlersiniz. TMO mısır alımı yapmayınca mısır üreticileri ile sanki dalga geçilir gibi tüccar önce 0,90 TL’den mısır alıp 2 gün sonra 0,865 TL’ye düşürülmesi ve şimdi de 0,75 TL. alıcı bulunamaması, -tarım kredi kooperatifleri dahil- alım yapmaması mısırların tarlalarda terk edilmesine sebep olmaktadır. Ayrıca gübreye yüzde 100 zam yapıp yüzde on beş indirim yapılmasının bir müjde verir gibi yazılı ve görsel basında haber yapılması, üretici ile adeta dalga geçmenin başka bir örneğidir” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi