Özellikle de tütün ve alkol gibi başka madde kullanımı olanlar ile gençlerin, uyuşturucu madde bağımlılığı riskinin yüksek olduğunu belirten Bozkurt, uyuşturucu kullanımının engellenmesinin iki önemli basamağı olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi:

Uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelenin ilk basamağını insanlara uyuşturucu maddenin ulaştırılmasının engellenmesi oluşturuyor. Bu konuda Emniyet güçlerimiz çaba göstermektedir. Diğer basamak ise insanların ve özellikle de gençlerin uyuşturucu maddeye yönelmesini engelleyecek toplumsal önlemler yer alıyor ve bu konuda hepimize önemli görevler düşüyor.
Bağımlılık bir kere geliştiğinde bağımlı kişilerin tedavi süreçleri çeşitli zorluklar içeriyor. Bu nedenle uyuşturucu arz ve talebinin önlenmesi bağımlılıkla mücadelede en önemli basamakları oluşturuyor.

Uyuşturucu bağımlılığı sıklıkla 16 yaşından itibaren başlamaktadır. Uyuşturucuya olan talebin engellenmesi için küçük yaşlardan itibaren gençlerin arkadaş çevresinin aileler tarafından kontrol edilmesi, uyuşturucu maddelerin etkileri konusunda eğitilmesi ve bu işin tacirlerinin kullandığı yöntemlere karşı kendilerini koruyabilecek şekilde yetiştirilmesi gerekiyor. Bu noktada benim de içinde bulunduğum Yeşilay Cemiyeti gibi uyuşturucu maddelerle mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının daha çok desteklenmesi, gençlerin bu kuruluşlara yönlendirilmesi, bağımlılık riski bulunan kişilerin mutlaka gerek hastanelerin Alkol ve Madde Bağımlılığı Merkezlerinden gerekse Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinden yardım alması gerekiyor.

Editör: Haber Merkezi