Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği, dünyanın en prestijli 10 kongresinden biri olarak kabul edilen APIMONDIA Dünya Arıcılık Kongresi’ne katılacak. Bugüne kadar dünyanın çeşitli ülkelerinde 44 defa düzenlenen kongreye Türkiye ilk defa ev sahipliği yapacak. Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği başkanı Mustafa Ör, kongre ile ilgili olarak yaptığı açıklamada İstanbul kongre merkezinde yapılacak olan 45. Apimondia Dünya Arıcılık Kongresi’nin Türkiye arıcılığının hak ettiği konuma gelebilmesi için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Mustafa Ör, bu kongreyi aynı zamanda Türkiye’de üretilen balların, propolis, arı zehiri, polen, arı sütü ile anadolu, karadeniz ve kafkas ırkları arıların tüm dünyaya yeniden tanıtılması noktasında önemli bir fırsat olarak gördüklerini de ifade ederek şöyle devam etti. “Apimondia Dünya Arıcılık Kongresi 2005 yılından buyana süren adaylık süreci ve bu süreçteki yoğun mücadelesi sonucunda ezici bir üstünlükle, Türkiye’de yapılması konusunda Avrupa oy vermemesine rağmen ülkemizde gerçekleşecektir. Bu kongreye ülkemizden ve 104 farklı ülkeden 12 bin kişiden fazla yoğun bir katılım beklemekteyiz. Dünya arıcılığının tüm yönleriyle ele alınacağı kongrede konusunda seçkin üst düzey bilim insanları konuşmacı olarak yer alacak. Ayrıca bal ve bal ürünleri, bal mumu, fotoğraf, logo, yenilikler, buluşlar ve bunun gibi konularda yarışmalar yapılacak. Bu kongreyi arıcılık tarihimizde bir milat olarak görüyoruz.”.

 

FUAR ALANI KURULACAK

Mustafa Ör, bu kongrenin Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin organizasyonuyla Türkiye’de ilk defa gerçekleştirileceğini de belirterek şöyle devam etti: “Ayrıca Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından Apimondia kongresinden il birliklerimizin ve arıcılarımızın daha fazla faydalanması için ilave hizmetler sunacaktır. Kongre süresince eş zamanlı olarak Kongre Merkezi giriş alanında halka açık bir fuar alanı kurulacak. Bu alandaki standlar ile il birliklerimiz kendi balarını ve arı ürünlerini tüm dünyaya sunabileceklerdir. Ayrıca kongre süresince ülke arıcılık sorunlarını gündemde tutabilmek ve çözüm üretmek adına ‘Sektör Konuşuyor’ ve ‘Arıcı Konuşuyor’ toplantıları düzenlenecek ve arıcılıkta saha uygulamalarının, alanında uzman bilim adamları ve araştırmacılarca her gün farklı konularda toplantılar yaparak tartışılabilmesi ortamı da sağlanacak.”. Mustafa Ör, kongre hakkında daha fazla detaylı bilgi almak ve katılmak isteyen arıcıların Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliğine müracat edebileceklerini de ifade ederek, arıcılıkla ilgili son gelişmeleri görmek, dünya arıcılarıyla tanışmak, farklı balları tatmak, farklı ekipmanlar tanımak, yeni teknikler öğrenmek, arıcılık sorunlarını tartışmak ve Türkiye arıcılığını dünyaya tanıtmak için tüm arıcıları ve Sakaryalıları Dünya Arıcılık Kongresi’ne beklediklerini de sözlerine ekledi. 

Editör: Haber Merkezi