Erenler’de dün sabah saat 09.15'te deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanlığı, depremin merkez üssünü Erenler, büyüklüğünün ise 3.2 olarak açıkladı. AFAD'a göre deprem yerin 12.25 kilometre derinliğinde meydana geldi. Ayrıca yine dün sabah saat 08.16'da merkez üssü Arifiye Çınardibi'nde 1.6 büyüklüğünde bir mikro deprem daha yaşandı. Yaşanan depremler sonrasında vatandaşlar deprem korkusu yaşarken, konu ile ilgili Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Murat Utkucu, gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

“ENDİŞEYE MAHAL YOK”

Meydana gelen depremler nedeniyle vatandaşın endişelenmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Utkucu, “7 ve üzeri büyük deprem üreten bir fay üzerinde yaşıyoruz. Dolayısıyla 2-3’lük depremlerin meydana gelmesi olağanüstü bir durum değil yani endişe etmeye gerek yok. İki gündür Arifiye ilçemizde küçük çaplı depremler meydana geldi. Bu depremlerin, Arifiye’den geçen fay hatları üzerinde meydana geldiği anlamını taşımaz. Başka bir fay hattında da meydana gelmiş olabilir. 100 km uzaklıkta olan bir fay hattında da meydana gelmiş olabilir.” diye konuştu.

“TEHLİKE YÜKSEK”

Utkucu, “1999 Marmara Depremi meydana geldikten 1 ay sonra da ‘yine deprem meydana gelecek’ şeklinde açıklamalar yapılıyordu. Depremin üzerinden 23 yıl geçti, çok büyük bir deprem meydana gelmedi. Tehlikenin yüksek olduğunu söylüyoruz. Geçtiğimiz aylarda Düzce’de meydana gelen depremin, Marmara’da beklenen depremi tetikleyecek gibi bir şey söz konusu değildir. Yaptığımız çalışmalara göre yer kabuğunda, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin etkileri devam ediyor. Mesela 2019 yılında İstanbul Silivri’de 5,8 büyüklüğünde deprem olmuştu. 99’daki depremin bunu tetiklediğini çalışmamızda da gördük.” dedi. Serkan OK

Editör: Haber Merkezi