Birinci derece deprem bölgesi Sakarya’da bulunan 194 bin 140 konuttan 125 bini Afet Sigortaları Kurumu’na (DASK) zorunlu deprem sigortası yaptırdı. Deprem gerçeğinin unutulmaması noktasında uyarılarda bulunan Sigorta Acentesi Ali Esen, “Sakarya genelinde 194 bin yapı stokumuz var ayakta kalmış, sigorta yapılabilir. Deprem malum bunu çok acı yaşadık. Türkiye ekonomisine, Sakarya ekonomisine vermiş olduğu zarar ortada. Bugün Türk ekonomisini ayağa kaldırmanın yolu sigorta sistemine vatandaşlarımızın katılımını sağlamaktır. Bugün bir vatandaşımız evini sigorta yaptırdığında ödediği prim günde 1 lira kumbarasına para atmış olsa yılda 365 TL eder. Halbuki 100 metrekare bir evin sigortası 180 TL’yi geçmiyor. Vatandaşlarımızın 2016 yılında doğal afet kurumuna katılımını son derece olumlu buluyorum. Bunun yanında yaptırmayan vatandaşlarımızın sayısı da çok yüksek” diye konuştu. 

İLK DEFA SİGORTA YAPTIRAN
Deprem sigortasını ilk defa yaptıran vatandaşın 180 TL prim ödediğini belirten Esen, “2016 yılında bölgemizde birinci derece risk bölgesi olan Sakarya'mızda 10 metrekare bir ev için bakıldığında 75 bin TL teminat veriyorduk. Vatandaşımız 160 TL ödüyor idi. 2017’de metrekaresini Bayındırlık Bakanlığı inşaat maliyet metrekare bedellerine göre 100 metrekareye 80 bin TL teminat veriyoruz. Sizin evinizi sigortaladık, olası bir depremde zarar gördü oturulamaz durumda az hasarlı, orta hasarlı tespiti yapılacak. 2017 yılında teminatlarımız biraz arttı. Vatandaşımız ilk defa sigorta yaptırıyorsa 180 TL birim ödüyor. Düzenli yaptıranlara birinci, ikinci, üçüncü yıl yüzde 10, 20 indirim veriyoruz. Buradaki amacımız vatandaşımızın deprem sigortasına katılımı sağlamaktır” şeklinde konuştu. 

“SİGORTA AÇIĞIMIZ 68 BİN KONUT”
Sakarya’da 68 bin konutun deprem sigortası yapılmadığını söyleyen Esen, “31 Aralık 2016 yılı itibari ile Sakarya'mızda 194 bin 140 binamız var. 31 Aralık 2016 yıl sonu itibariyle Sakarya’da 125 bin 845 vatandaşımız düzenli deprem sigortasını yaptırmış. 68 bin vatandaşımız hala deprem sigortası yaptırmamış. Vatandaşlarımız acentelere gitsinler bir an önce deprem sigortası yaptırsınlar. Deprem sigortası bir vergi değildir. Bir teminat satın alıyorsunuz. Eviniz yıkılırsa Doğal Afet Kurumu size başınızı sokacak bir evin bedelini ödüyor. Deprem sigortası yaptırmayan vatandaşlar bir an önce gitsinler sigorta acentelerine evlerini deprem sigortası yaptırsınlar” ifadelerini kullandı.

 

Editör: Haber Merkezi