- yenisakarya.com /ÖZEL -

Türkiye'de elektronik cihaz fiyatlarının yüksek olması sebebiyle insanlar yurt dışı telefonuna yöneliyor. Yurt dışından kaçak olan getirilen cihazlar, 25 ile 50 bin TL bandında piyasaya sürülürken Türkiye'de vergiler ile birlikte aynı cihazlar 40 ile 75 bin TL'yi buluyor. Yurt dışı telefonların satışı esnafları büyük ölçüde etkilediğinin altını çizen Atioğlu GSM'nin sahibi Semih Atioğlu, Türkiye satışlarında fiyatların iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

EN BÜYÜK SORUN
4 yıldır Adapazarı Yuvam Sokak'ta faaliyet göstermesinin ardından 1 yıl önce İtfaiye Caddesi'ne dükkanını taşıyan Semih Atioğlu, insanların en çok Apple ürünlerine ilgi gösterdiğini ifade etti. Atioğlu, "İnsanlar bir süredir Apple ürünlü cihazlara ilgi gösteriyor. Telefon sektörünü baz alırsak yurt dışı cihazlar bizim en büyük sorunlarımızdan birisi. İphoneler yurt dışından kaçak getiriliyor. Birçok insan bunun farkında değil ancak uygun fiyatlı olduğu için yurt dışı telefonu tercih edederek kaçak telefon kullanmış oluyorlar. Türkiye'de elektronik cihazların pahalı olması hem bizim satışlarımızı hem de insanların alış tercihini büyük oranda değiştirmekte. Satış yapan kişilerin tam olarak esnaf kimliği olmaması ya da kanunen yasak olmasına rağmen göz yumması sebebiyle yurt dışı telefon satışları kanuna uyan, dürüst esnafların önünü tıkamakta" dedi.

resim_2023-11-02_124046811

DEĞERİNDE SATIŞ
Teknolojinin ilerlemesiyle cihaz almak isteyen insanlar sarı ilan sitelerine ve sosyal medyaya ilgi gösteriyor. Bu alanda da aktif olduklarını belirten Esnaf Atioğlu, "Sosyal medya üzerinde kuvvetliyiz. Özellikle de sosyal medya üzerinden satış yapıyoruz. Ancak internet üzerinden alışveriş yapmasına insanların dikkat etmesi gerekiyor çünkü bizim de sosyal medya üzerinden paylaştığımız video ve fotoğralarımız başkaları tarafından kopyalanarak çalınmakta. Bu sebepten dolayı Atioğlu GSM olarak sorun yaşamaktayız. Biz, instagram üzerinde sadece "atioglugsm' olarak faaliyet göstermekteyiz. Piyasaya göre insanların telefonlarını ölücü fiyat vermek yerine değerinde alıp yine cihazları değerinde uygun fiyata satmaktayız" ifadelerini kullandı.

resim_2023-11-02_124202667

DEVLETTEN ÖNLEM
Öte yandan yasa dışı getirilen telefonların satışı önlenmesi için devlet yeni adımlar atmaya devam ediyor. İlk olarak Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) kapsamında Sakarya'da dahil olmak üzere belirlenen bölgelerde araç aramaları gerçekleştiriliyor. Ayrıca araştırmalara göre her 3 kişiden 1'inin yurt dışı cihazına yönelmesi sebebiyle 13 Ekim tarihinde konu ile ilgili Resmi Gazete'de İMEİ hakkında karar alındı. Karara göre 1 yıl boyunca sinyal vermeyen cihazlar, kayıtlı IMEI havuzundan silinecek. Karar sonrası İMEİ kayıt ettirilmeyen telefonlar bir daha sinyal alamayacak.

HABER: ŞEVVAL GEÇİN


 

Editör: Şevval Geçin