Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Üsküdar’daki Palet Türk Müziği İlkokulu’nu ziyaret ederek öğrencilerle bir araya geldi. Ziyarette konuşan Emine Erdoğan, müziğin insan ruhu üzerindeki etkisine dikkat çekerek, “Müzik ruhun gıdasıdır. Ancak sanatsal bağlamından koparılan, medeniyet kökleri kurutulmuş müzik, yeri geldiğinde ruhun zehri de olabiliyor. Kültür ve sanat hayatımızı zenginleştirecek, gençlerimizle kültürel mirasımız arasında köprüler kuracak bir çaba içinde olmalıyız” dedi.

Palet Türk Müziği İlkokulu’nun dünya çapında sayılı müzik okullarından biri olmasının büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, okulun yalnızca müzik eğitimi veren bir kurum olmadığını, aynı zamanda milli kimliği, kültürel hafızayı ve medeniyet değerlerini geleceğe taşıyan önemli bir misyon üstlendiğini vurguladı. Burada geleneğin sağlam temeller üzerinde geleceğe aktarıldığını belirten Erdoğan, okulun kurucularına ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

“Türk müziği büyük bir milli hafızadır”

Türk müziğinin bu toprakların acısını, sevincini, hasretini ve sevdayı yansıtan büyük bir milli hafıza olduğunu dile getiren Emine Erdoğan, müziğin toplumları görünmez bağlarla birbirine bağlayan güçlü bir unsur olduğuna dikkat çekti. “Her ne kadar müzik evrensel olsa da kendi müziğimizi dinlemek, insanda eve dönmüş olma hissi uyandırır. Çünkü orada anlaşıldığımızı ve ait olduğumuzu biliriz” diyen Erdoğan, Türk müziğinin milli kimliğin oluşumunda temel bir rol üstlendiğini ifade etti.

Türk müziğinin sanat müziğinden halk müziğine, tasavvuf müziğinden askeri müziğe kadar uzanan benzersiz bir müzik evreni olduğunu belirten Emine Erdoğan, Dede Efendi’den Itri’ye, Aşık Veysel’den Neşet Ertaş’a uzanan büyük bir ustalar silsilesinin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyledi.

Küresel kültüre karşı kültürel direnç vurgusu

Küreselleşmenin kültürler üzerindeki dönüştürücü etkisine de değinen Emine Erdoğan, tek tip bir kültür anlayışının yaygınlaştığını ve bunun özellikle gençler üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti. Bazı müzik türlerinin şiddeti, cinselliği ve zararlı alışkanlıkları özendirdiğini ifade eden Erdoğan, gençlerin bu içeriklerle kuşatıldığını ve kimlik arayışında yanlış rol modellerle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Bu noktada kültür ve sanat alanına yapılacak nitelikli yatırımların hayati önem taşıdığını vurgulayan Emine Erdoğan, Palet Türk Müziği İlkokulu’nun mimarisi, müfredatı ve sunduğu imkanlarla örnek bir kültür yatırımı olduğunu belirterek, “Buradan mezun olacak evlatlarımız Türk müziğine can suyu olacak” dedi.

Bilal Erdoğan: “Kültürümüz küllerinden yeniden doğuyor”

Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan da okulun kuruluş sürecine değinerek, Türk müziğinin ve kültürünün ihyasını hedeflediklerini söyledi. Okula her yıl binlerce başvuru yapıldığını ancak yalnızca yetenekli 24 öğrencinin kabul edildiğini belirten Erdoğan, burs imkanlarıyla her çocuğa fırsat eşitliği sunulduğunu ifade etti. Erdoğan, “Kültürümüz küllerinden bir Zümrüdüanka kuşu gibi yeniden dirilmeye başlamıştır” dedi.

Kaynak: AA