SSK, Bağ-Kur prim eşitliği ve emeklilik sisteminde kadınlara pozitif ayrımcılık sağlayacak düzenlemelerin 2. torba yasa ile Meclis'in açılmasıyla gündeme gelmesi bekleniyor.

2023 Genel Seçimleri sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik sisteminde hareketli günler yaşanıyor. Asgari ücrete Temmuz zammı ve ardından 1. torba yasa ile emekli ve memur zammı düzenlemeleri sonrası sıra yeni emeklilik için yapılacak reform çalışmalarına geldi.

Torba yasanın içinde Aile ve Gençlik Bankasının kurulması ve emeklilik için iki büyük reformun olması bekleniyor.

SSK VE BAĞ-KUR PRİM EŞİTLENMESİ
Emeklilik reformu kapsamında atılacak ilk adımlardan biri Bağ-Kur'lular için olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim şartını 9 bin günden 7 bin 200 güne çekecek çalışmayı tamamlayacak.

Burada ilk olarak düzenlemenin kapsamı belirlenecek. Öncelikle küçük esnaf tespiti yapılacak. Bu kapsamda iş yerinde çalışan işçi sayısı ile basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi çeşitli alternatifler üzerinde değerlendirmeler sürüyor.

Ayrıca tarih kriteri de belirlenecek. Yapılacak düzenlemenin tüm süreleri kapsayıp kapsamayacağı belirlenecek. Geçtiğimiz Mart ayında yürürlüğe giren EYT yasası ile 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlarda yaş şartı kaldırıldı. EYT'lilerden Bağ-Kur'lu kadınlar 20 yılı (7 bin 200 gün), erkekler ise 25 tam yılı (9 bin gün) tamamladığında emekli olabiliyor.

Eğer yeni düzenleme tüm süreleri kapsarsa, Bağ-Kur reformu kapsamına giren EYT'li erkek sigortalıların da yaşlılık aylığına hak kazanma koşulu 7 bin 200 güne inecek. Böylece kadın ve erkek sigortalılar eşitlenecek. 9 bin günü tamamlayamayan EYT'li erkek esnafa erken emeklilik yolu açılacak.

7 bin 200 gün tamamlanır tamamlanmaz emekli olunabilecek. Ancak burada reformdan yararlanacak olanların kapsamının da bütün Bağ-Kurluları etkileyip etkilemeyeceği de önem kazanacak.

EV KADINLARINA VE ANNELER
Emeklilik sisteminde gerçekleşecek 2. reform ise ev kadınları ve anneler için olacak. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'ini devletin karşılayacağı modelin de Meclis'e sunulacak torba tasarı ile hayata geçirilmesi bekleniyor.

Burada öncelikle Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması gerekiyor. Bu gençler dahil tüm önemli sosyal desteklerin kaynağı olacak. Bu bankanın gelirleri de petrol ve doğalgaz rezervlerimizden gelecek.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTADA PRİM DESTEĞİ 
Yapılacak düzenleme ile isteğe bağlı sigorta için SGK'ya başvuran kadınlara prim desteği verilecek. İsteğe bağlı sigorta ile emeklilik için her ay en az brüt asgari ücretin yüzde 32'si oranında prim yatırılırken, yürürlükteki asgari ücrete göre aylık 4 bin 292,52 lira olan bu ödemenin bin 430,84 lirasını devlet yatıracak.

Ev kadınları aylık 4 bin 292,52 lira yerine 2 bin 861,68 lira prim ödeyerek emekli olabilecek. Mevcut tutar üzerinden devlet ev kadınlarına yıllık 17.170 lira destek sağlamış olacak. Burada asgari ücret arttıkça prim desteği de yükselecek.

ANNELERİN EMEKLİLİK YAŞI
Emeklilik reformu kapsamında bir düzenleme de 'yaş' için olacak. Taslak çalışmaya göre emeklilik yaşı annelerde çocuk sayısına göre esnetilecek.

Bu modelin hayata geçirilmesiyle;
Çocuk sayısına göre emeklilik yaşı geriye çekilebilecek. Annelere çocuk sayısına göre prim eklenip, yaş şartı esnetilebilecek. Annelerin uzaktan ve esnek çalışma modelleri ile bakıcı desteği gibi yenilikler de gündeme gelecek.