Ruhsatları iptal edilen 6 yapı denetim firmasının faturası halka kesildi. Ortalama bin 200 bina sahibi, bina başı bin 500 TL’den başlayan masrafla binalarını kontrol ettirecek. Vali Büyük vatandaşlardan firmalara karşı haklarını aramalarını istedi
İlimizde faaliyet gösteren 14 yapı denetim firmasından 6’sının ruhsatı iptal edildi. Ağırlığı Karasu olmak üzere bu firmalar tarafından yapı denetimi gerçekleştiren binaların ruhsatları da kanunen düşmüş oldu. Vatandaşlar ruhsat alabilmek için binalarını ruhsatlı yapı denetim firmalarına kontrol ettirmek zorunda. İlimizde kapanan 6 firmanın ortalama denetimini gerçekleştirdiği bin 200’ün üzerinde bina bulunuyor. Binaların metrekarelerine göre bina başına en az bin 500 TL yapı
denetim masrafı vatandaşın cebinden çıkacak. Ruhsatları iptal edilen 6 firmadan 3’ünün ruhsatı iptal edildi. Diğer firmalardan ikisi birer yıl, bir firmaya ise bir yıl ceza kesildi
GEREKÇELERİ FARKLI
Çevre ve Şehircilik Sakarya İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Sakarya’da bazı yapı denetim firmalarının sorumluluklarını eksik yerine getirdikleri gerekçesi ile çalışma izinleri iptal edildi. 17 Ağustos 1999 depreminin ardından birçok yerde kat sınırlaması uygulanan ve büyük bir imar dönüşümü geçiren Sakarya’da yapı denetim firmalarının çalışmalarını eksik yapmalarından dolayı izinlerinin iptal edilmesi ise kafalarda soru işareti oluşturdu. Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, çalışma izinleri iptal edilen yapı denetim firmalarının hepsinin ayrı gerekçeleri olduğunu belirtti.
RİSK OLUŞTURUYOR
Bu firmaların denetlediği binaların depremde risk oluşturacağını söylemenin zor olduğunu ifade eden Gürpınar, “Ancak, şu bir gerçek ki izinleri iptal edilen firmaların denetlediği bu binaların yapı denetimlerinde ciddi eksiklik var. Yani bu binaların projeleri Deprem Yönetmeliğine uygun olmasına rağmen inşaatlarında eksikler olabilir. İzinleri iptal edilen firmaların denetlediği bu binaların sağlamlığını deprem sınayacak.”
SORUNLU BİNALAR
Gürpınar, ayrıca izinleri iptal edilen firmaların, yapı denetleme konusundaki yeterliliklerinin de sorgulanabileceğini belirterek şunları söyledi: “Neticede bu izinlerin iptal edilmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldı. Bakanlık yetkilileri yürüttükleri incelemenin ardından bu sonuca vardı. Neticelerini ve sonuçlarını bilemeyiz ancak ortada olan şey; izinleri iptal edilen firmaların denetimini yaptığı binalarda sorunlardır.”
DENETİMDE YENİLİK
Gürpınar ayrıca yapı denetiminde Bakanlık tarafından yapılan yeni uygulamayla binanın bulunduğu arazideki binaların 200 kilometre çapındaki şehirlerinden de kontrol edilebileceğini ifade ederek, “Örneğin Karasu’daki binayı Düzce, İstanbul, Kocaeli ve Zonguldak’tan gelecek firmalarda denetleyebilecek” dedi. Özellikle binalarını kendi yaptırmayıp satın alan vatandaşların, kendi binalarında bir kontrol eksikliği olup olmadığının belirlenmesi için Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları istendi.

1200’DEN FAZLA BİNA
İnşaat Mühendisi Metin Ökden ise ruhsatları iptal edilen yapı denetim firmalarının tamamının Karasu’da denetim yapmadığını söyledi. Yapı Denetimi’nde metrekare üzerinden fiyatlandırma olduğuna dikkat çeken Ökden, “İlimizde 14 firma faaliyet gösteriyordu. Bunlardan bazıları Karasu’da faaliyet gösteriyordu. Kapananların Karasu’da da Pamukova’da da denetimini yaptığı işler vardı. 6 firmanın ortalalama 200 binadan toplam bin 200 binanın ruhsatı düştü. Bunlar ilçelere yayılmış halde” dedi.
HAKLARINI ARASINLAR
Vali Büyük ruhsatları iptal edilen yapı denetim firmalarının kontrol ettiği bina sahiplerinin yeniden denetim yaptırmalarının zorunlu olduğunu belirterek, “Mağdur vatandaşlarımız firmalara karşı haklarını arasınlar ve tazminatlarını alsınlar” dedi
Vali Mustafa Büyük, yapı denetim ruhsatları iptal edildiği için mağdur olan vatandaşların hakkını hukuk yoluyla araması gerektiğini söyledi. Deprem bölgesinde olduğumuz için binaların daha yapım aşamasında kontrol altına alınması gerektiğini belirten Vali Büyük, “Bakanlığın denetim alanında yeni bir çalışması var. Yapı denetim firmalarının geniş bir coğrafyada faaliyet göstermesi üzerinde çalışılıyor” dedi.
İlimizdeki ruhsatı iptal edilen 6 firmanın 3’ünün geçici 3’ünün ise ruhsatlarının kalıcı olarak iptal edileceğini ifade eden Vali Büyük, “Yeni denetim firmaları yapıların imar hukuku ve yapı denetimi alanında çalışmalarını sürdürecek. Vatandaşlarımız mağdur olabilir. Ancak bu konuda müsamaha göstermemiz beklenemez. Mağdur olan vatandaşlarımız mağdur eden firmalara karşı haklarını arasınlar ve tazminatlarını alsınlar” dedi.
Kapanan yapı denetim firmalarının başka isimlerle faaliyetlerini sürdürmeye çalıştığını vurgulayan Vali Büyük, “Firmaların bir kısmı elemanlarını başka şirketlere kaydırdılar. Bir kısmı ise isim değişikliğiyle sorunu çözmek istiyor. Bizim bu konuda hoşgörülü olmamız beklenemez. Çünkü imar denetimlerinin affı da hoşgörüsü de olmaz. Firmalar usulüne uygun faaliyetlerini sürdürmelidir. İnşaatta yapılan yanlışı ilk depremde canımızla ödüyoruz” dedi.
 
Editör: Haber Merkezi