Mısır hasadının başlamak üzere olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Toprak Mahsulleri Ofisinin 2019 yılı mısır alımı taban fiyatını bir an önce açıklamasını talep ediyoruz” dedi

Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, Adapazarı-Ozanlar Mahallesinde bir mısır tarlasında basın açıklaması düzenledi. Sakarya’da bitkisel üretim içerisinde mısırın önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Bayraktar, hasat zamanının yaklaştığını hatırlattı. Mısır üretiminde Sakarya’nın öneminden bahseden Bayraktar; “İlimiz yaklaşık 450 bin ton civarındaki yıllık mısır üretim miktarıyla ülkemizin mısır üretiminin yüzde 7’sini gerçekleştirirken, ülkemizde mısır üreten iller arasında da 7. sırada yer almaktadır.”

----

ÜRETİCİ MAĞDUR
Üreticilerin mağdur olduğunu belirten Bayraktar; “Özellikle Adapazarı, Akyazı, Hendek, Erenler, Söğütlü, Ferizli, Serdivan ve Kaynarca ilçelerinde üreticilerimizin önemli bir kısmının ana geçim kaynağıdır. Buna rağmen ilimiz ekonomisi için ve üreticilerimiz için böyle değerli bir ürünün üreten mısır üreticilerimiz zor durumdadır. Üreticilerimiz üretimlerinden yeterince gelir elde edememekte, elde ettiği gelirin önemli bir kısmını üretim için yaptığı masraflara harcamaktadır. Kalan tutarda borçlarını kapatmaya yetmemektedir.” sözleri ile dile getirdi.

FİYAT BEKLİYORLAR
Üreticinin taban fiyatın açıklanmasını beklediğini belirten Bayraktar; “Toprak Mahsulleri Ofisinin 2019 yılı alımı taban fiyatını bir an önce açıklamasını talep ediyoruz. TMO geçen yıl 14 rutubet kuru mısır fiyatı olarak ton başına 950 TL’lik fiyat açıklamıştır. Son 1 yıl içerisinde mısır üretiminde kullanılan gübre ve tarım ilaçları fiyatlarında yüzde 100’e yakın, mazot fiyatı ve işçilik ücretlerinde de yüzde 50’nin üzerinden artış yaşanmıştır. TMO bu yıl alım fiyatını belirlerken son 1 yılık dönemde girdi kalemlerinde görülen artışları göz önünde tutmayı ihmal etmemelidir. TMO mutlak suretle hasat başlamadan fiyatı açıklamalı hızlı bir şekilde alımlara girmelidir.” şeklinde devam etti.

----

HASATTAN ÖNCE
Geçen yıldan örnekler vererek sözlerine başlayan Bayraktar; “Geçen yıl TMO’nun mısır haşatından çok sonra, gecikerek alımlara başlaması, Konya ve Eskişehir illerinden binlerce ton mısırın satılmak üzere ilimize gelmesine ve arz talep dengesinin bozularak fiyatların geri gelmesine sebebiyet vermiştir. Bu nedenle TMO üretici hasada başlamadan önce üretim maliyetlerindeki artışları dikkate alarak üreticiyi memnun edecek fiyat açıklanmalı, açıklanan fiyatında istikrarlı bir şekilde piyasada olumlu sonuçlarının görülebilmesi için hızlı bir şekilde alım yapmalıdır.” diyerek vurguladı.

ÜRETİCİNİN YANINDA
Üreticinin para kazanmayınca üretim heyecanını kaybedip üretimden vazgeçtiğini belirten Bayraktar sözlerine; “O halde üreticinin kazanmasını sağlayacak bir piyasa oluşması gerekmektedir. Üreticimizin Tarım Bakanlığından bir diğer beklentisi mısır prim desteklerinin ton başına en az 70 TL’ye çıkarılmasıdır. Geçmiş yıllarda ton başına 25 TL’den başlayıp ton başına 67 TL’ye kadar çıkan geçen yıl itibarıyla ton başına 30 TL’den ödenen mısır prim destekleri ton başına en az 70 TL’ye çıkarılmalıdır. Yine Tarın Bakanlığı tarafından uygulamaya koyulan 2 yıl üst üste mısır eken üreticilerimizi 3. yılda mısır ekmeleri halinde cezalandıran ve mısır prim desteklerinden mahrum bırakan uygulamaya son verilmesi mısır üreticilerimiz tarafından talep edilmektedir.” şeklinde devam etti.

“ÜRETİCİ UZAK DURMALI”
Bayraktan üreticilerinin özellikle ilk hasat döneminde üreticilerin piyasadaki arz talep dengesinin çiftçi aleyhine bozulmasına ve fiyatların geriye gelmesine sebebiyet verecek hızlı hasattan, hızlı ve aşırı piyasaya arzdan elden geldiğince uzak durmaya çalışmalarını vurguladı. Mısır hasadını ve piyasaya arzını piyasadaki şartları ve fiyatları gözeterek yapmalarını belirten Bayraktar, piyasaya hızlı arzın dengeleri bozacağını ve fiyatları geri çekerek mağduriyetine sebep olacağının bilincinde olmalarını vurguladı. İlimizde faaliyete geçen mısır lisanslı deposunun önemini belirtirken, üreticilerin ürünlerini ihtiyaçları kadar satarak geri kalanını lisanlı depolarda bekletmelerinin arzu ettiklerini dile getirdi.

HERKES KAZANSIN
Üretici ile beraber herkesin kazanmasını isteyen Bayraktar sözlerini; “Ziraat Odaları olarak amacımız üreticimizin mısırını değerinden sattığı bir mısır piyasasının oluşmasıdır. Mısır piyasasındaki sorunlar çözülsün istiyoruz. Üreticimiz, Tüccarımız, Sanayicimiz, Ülkemiz herkes kazansın istiyoruz. Anacak birileri kazanırken, üreticilerimiz sömürülmesin diyoruz.” şeklinde tamamladı.

BAYRAM MESAJI VERDİ
Bayram mesajı vererek sözlerini bitiren Bayraktar; “Bu duygu ve düşüncelerle yaklaşan mısır hasadının başta mısır üreticilerimiz olmak üzere bütün taraflar açısından bereketli geçmesini diliyor, yaklaşan Kurban Bayramınızı şimdiden tebrik ediyor Ülkemiz için, Milletimiz için ve tüm islam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyoruz.” diyerek tamamladı

Editör: Haber Merkezi