-Şevval Geçin'in özel haberi-

Vatandaşın ve esnafların alım gücünün düştüğünü belirten Başkan Karapınar, ürünlerin yeni sezon ile birlikte yaz aylarında büyük oranda fiyatlarında artış yaşanacağını dile getirdi. Başkan Karapınar, "Sezonun başında geçen sene 22-23 TL'ye aldığımız terlik fabrikasında 64 TL'ye çıkmış. Yüzde 100'ü aşan bir rakam ile karşı karşıyayız" dedi.

"YANSITMAMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Ürünlerde fiyatları yansıtmamaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Karapınar, "Bizler bu farkı yansıtmadan tekrar yerine koymaya çalışıyoruz. Problem doların artışından fark ediyor, işçilik maliyetlerinden fark ediyor. Bu ekonomik sıkıntıda sorun yaşayanlardan bir tanesi de bizim mesleğimiz. Bütün hammaddelerimiz dışa bağlı ve dolar bazında alınıyor. Dolara endeksliyince dolar düşse bile maliyetler geriye düşmüyor. İşin bir de bu boyutu var. Örneğin dolar 15 TL'yse ürün 500 TL oluyor ama dolar 13 TL'ye düşte o ürün yine o fiyatta kalıyor. Bizim mesleğimizde biraz da fırsatçılık yapan da var" şeklinde konuştu.

YAZIN FİYAT ARTACAK!
Yazın fiyatların artış yaşayacağını vurgulayan Başkan Karapınar, "Biz mallarımızı bir kaç ay öncesinden aldığımız için şu anda fiyatlara pek yansımadı ama yaz aylarında fiyatların daha farklı olacağını düşünüyorum. Asgari ücret 4 bin 250 TL olarak açıklandı ama alım gücü ne kadar olacak ona bakmak lazım. Bu zamlar hemen bizim sektöre yansımıyor. Sezonda yansıyacağı için daha zor alım olacağını düşünüyorum. Yani yazın fiyatlar bir hayli artmış olacak. Bir yandan da e-ticaret meselesi var. Bunlar da esnafları büyük oranda etkiliyor. E-Ticarette eleman masrafı yok dükkan masrafı yok daha cazip geliyor. Ancak burada satışlarda kargo masrafları da çıkıyor. Fatura kesenler var ancak kaçak satış yapanlarda bulunuyor. Kaçak satış yapanlarda büyük oranda mesleğimize zarar veriyor" ifadelerine yer verdi.

"KÖLE ARIYORLAR"
Markalı ürünlerin esnafları kullandığının altını çizen Başkan Karapınar, "Markalı ürün satmama sebeplerimizden biri mağazacılardan çok büyük referanslar isteniyor, kar marjı çok düşük oluyor. Hal böyle olunca tabiri caizse kendilerine hammal arıyorlar. Bugün internet sitesinde 10 TL'ye satarken bana aynı ürünü 11 TL'ye satış yapıyorsun. Sorduğumuz zamanda o ayakkabı başka bu ayakkabı başka cevabı ile karşılaşıyoruz. Onun için artık mağazacılar belli markalardan kaçıyorlar çünkü o mağazalar kendilerine köle arıyorlar" dedi.

"MARKETLERLE YARIŞAMAYIZ"
Türkler’in iç piyasada fiyat alamadığına dikkat çeken Başkan Karapınar, aynı zamanda 3 harfli market sorunlarına da değindi. Başkan Karapınar, "En büyük sıkıntımız, şu andaki fiyat iktidarsızlığı. Yani rafa koyulan ürünün fiyatı belli değil. Piyasa öyle bir konuma gelmiş ki geçen günlerde Gaziantep'te alış yapmak için gittiğimde bana "Türk müsün" sorusunu soruyor. Bugün başka bir ülkeden gelmiş insanlara dolar ve euro üzerinden fiyat veriliyor ancak Türkler’e gelince fiyat iktidarsızlığından dolayı fiyat verilemiyor yani iç piyasada fiyat verilemiyor. Oraya verdiği fiyatı bana verse bu sefer de ben satamam. Bir terliğe 2 dolar dese, onun benim mağazama gelişi KDV'si taşıması 40 TL'yi bulur. Benim bunun üstüne kar payı da koymam gerekir. Bir de 3 harfli marketlerin her şeyi satması da sorunumuz. Onlar gidip mağazadan topluyorlar ürünleri bizim 10 TL'ye sattığımız ürünü 7,5 TL'ye satıyor. Ben onunla bu durumda yarışamam. Yerel bir mağaza en kralı olsa yine yarışamaz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi