Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı online platformda video konferans şeklinde gerçekleştirildi. Uzaktan erişimle gerçekleştirilen toplantıya Meclis Başkanı Talip Kuriş ve Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, SATSO Yönetim Kurulu toplantı salonundan iştirak etti. Meclis başkanı Talip Kuriş başkanlığında yapılan Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı, meclis üyelerinin çoğunluğunun çevrimiçi katılımı ile gerçekleştirildi. Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1170 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Şubat ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi. Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak SATSO faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

----


CORONAVİRÜS PANDEMİSİ
Başkan Altuğ konuşmasında şunları dile getirdi: “Gördüğünüz üzere 104 yıllık tarihimizde ilk defa video konferans yoluyla bir meclis toplantımızı gerçekleştiriyoruz.  Önceki meclis toplantılarında söz ettiğimiz korona virüs salgını bir pandemiye dönüştü. Artık ülkemizin gündemi ve geleceğini de etkileyecek bir global sosyo ekonomik krizin tam da içindeyiz. Hem gelecek nesilleri, hem ekonomiyi ciddi anlamda hasara sevk edecek olan bu durumu küresel bir sosyo ekonomik kriz olarak tanımlamak yeterli de değil aslında. Ülke olarak hatta küresel açıdan daha önce tecrübe edilmemiş, sonuçları ve hasarları kestirilemeyen bir süreçle ile topyekün mücadele ediyoruz. Ortaya çıkan sağlık sorunları ve yaşadığımız kaygıların dışında ekonomik ve toplumsal sıkıntılarla da mücadele etmemiz gereken zor bir dönemden geçiyoruz. SATSO olarak üyelerimizin yanındayız ve Sakarya ekonomisinin bu süreci en az hasarla atlatması noktasında önemli bir sorumluluk üstlendik. Ülkemizde ilk vakanın tespit edilmesi ile başlayan süreçten bu yana anbean üyelerimizin görüş ve önerilerini alıyor, bunları TOBB aracılığı ile ilgili bakanlıklara ve Cumhurbaşkanlığına iletiyoruz. Gerek tıbbi malzemelerin üretimi gerekse de sektörlerimizin ihtiyaç duydukları destek paketlerine ilişkin raporlar hazırlayıp ilgili mercilere sunuyoruz.”

----


İSTİKRAR KALKANI PAKETİ
“Ekonomik istikrar kalkanı paketi ile açıklanan desteklerin neredeyse tamamı Sakarya iş dünyasının beklentileri doğrultusunda hazırlandı. Üyelerimiz şundan emin olsun ki; iş dünyasının çarklarını döndürebilmesi için tarafımıza iletilen talepler incelenerek TOBB nezdinde ilgili bakanlıklara iletiliyor ve Cumhurbaşkanlığına hızla ulaşıyor. Bu vesile ile başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, sürecin yönetiminde emeği geçen tüm bakanlarımıza, TOBB Başkanımıza ve devletimizin tüm kurumlarına teşekkür ediyorum. Üreterek, yatırım yaparak, istihdam sağlayarak bu ülkeyi daha ileriye taşımak için çabalayan sektör temsilcilerimizi asla yalnız bırakmıyoruz. Şu bir gerçek; bu zorlu süreçten nasıl çıkılacağını, hangi ekonomik tedbirin fayda sağlayacağını, salgın sürecinde faaliyetlerini aralıksız nasıl devam ettireceklerini iş dünyamız çok daha iyi biliyor. Bu yüzden her zamankinden fazla desteğe ihtiyaçları var. Bence devletimiz, sağlık haricindeki tüm yatırımlardan acilen vazgeçerek tüm kaynağını ekonomiye sevk etmelidir.”

----


DESTEKLER
“Bu zor dönemde; ülkemizde yavaşlayan (hatta durma noktasına gelen) ekonomik faaliyetler nedeniyle zor duruma düşen iş dünyasına; vergi, banka kredileri, KOSGEB kredi desteği, KGF desteği, kira, kısa çalışma ödeneği gibi temel ihtiyaçlar başta olmak üzere ciddi destekler sunulmakta. İstihdamı korumak için özel düzenlemelere gidilmekte, belli bir gelir düzeyinin altındaki vatandaşlarımıza yönelik kaynak aktarma yolları da yaratılmaktadır. Üyelerimizin de içinde bulunduğu iş dünyası talepleri; vergi, mali yükler, kredi kefalet, lojistik, istihdam, tarım ve idari olmak üzere 8 başlıkta hayata geçirildi ve geçirilmeye de devam ediyor. Ancak yaşanan gelişmeler, çalışılan yeni tedbirlere rağmen bankalarımızın desteğe ihtiyaç duyan iş dünyasını geri çevirdiği, finansman desteği verme konusunda seçici davrandığı yönünde eleştiriler mevcuttur. Özellikle orta ölçekli firmalarımız ve ticaret erbabımız krediye erişim konusunda zorluklar yaşamaktadır. Reel sektörün bu zor süreçte faaliyetlerine devam edebilmesi, istihdam sağlayabilmesi için finansmana erişiminin sağlanması çok önemli. Salgın sürecinin ardından iş dünyasının ayakta kalamayacak durumda olması demek, ülke olarak çok daha sıkıntılı günler göreceğiz demektir. Bankalarımız yeterli desteği vermezse kendileri de bu sürecin ardından zor duruma düşeceklerdir.”

----


TEDARİK ZİNCİRİ 
“Ülkelerin içe kapandığını, ticaretin imkânsız hale geldiği, üretimin yavaşladığı, taleplerin daraldığı ve adeta durma noktasına geldiği bir dönemde bu destekler iş dünyamıza bir nebze de olsa su serpti.  Ancak, virüs salgınına karşı ayakta durmamızın başında sağlık sisteminin işleyişi ve üretimin devamlılığı gelmektedir. Şunu göz ardı edemeyiz; tedarik zinciri bir kere kırıldı mı, bir daha yerine koymak çok zor olur. Dünyada şu anki süreçte üretim mekanizmalarını koruyabilen ülkeler ayakta kalacak. Tüm bunları ön görerek halka “evde kal” çağrısı yapmalıyız, ancak iş dünyası tüm tedbirlerini alarak çalışmaya devam etmeli. SATSO olarak üyelerimizin menfaati doğrultusunda hizmet etmek önceliğimizdir. Koşullar değişse de üyelerimize olan sorumluluğumuz aynı kalacaktır. Üye hizmetlerimiz de bugünki koşullara uygun olarak devam ediyor. Odamız web sitesinde (www.satso.org.tr) sunduğumuz hizmetlerden olan faaliyet belgesi, Oda sicil kayıt sureti, ortaklık teyit belgesi teminlerini online olarak gerçekleştirmeye özen göstermelerini bir kez daha rica ediyoruz. SATSO web portalına daha sıklıkla erişmelerini veya aynı işlemler için SATSO mobil uygulamamızı indirip kullanmalarını öneriyoruz. Komitelerimiz ve komisyonlarımız, yönetim kurulu toplantılarımız da video konferans olarak online gerçekleştirilmektedir.  Eğitimlerimizi, online olarak düzenlemek için çalışmalarımız da son aşamaya geldi.”

----


SAKARYA'NIN İHTİYAÇLARI
“Sağlık sektörümüzün tıbbi malzeme ihtiyaçlarına da elimizden geldiğince destek olduk. Bu konuda camiamızın gösterdiği duyarlılık ve hassasiyet de ayrıca takdire değerdi. SATSO Yönetim Kurulu olarak; yaşanan süreci bir nebze olsun kolaylaştırabilmek ve sağlık çalışanlarımıza ve hastalarımıza katkı sağlamak amacıyla il müdürlüğümüz eğitim araştırma hastanesi başhekimliği ile görüşerek öncelikli ihtiyaçları belirledik. Yönetim Kurulu Üyemiz Semih Çokay koruyucu siperlik maskeleri üreterek SATSO adına eğitim araştırma hastanemize 5000 adet bağışta bulundu. Yine aynı şekilde Odamız üyesi Ecoplast Firması da 5000 adet koruyucu siperlik üreterek il sağlık müdürlüğümüze bağışta bulundu. Meclis üyemiz Hüseyin Yavuzyiğit de Karasu’da bulunan otelini sağlık çalışanlarının kullanımı için hizmete sundu. Böyle bir dönemden geçerken toplumsal dayanışmanın önemini de bir kez daha kavramış olduk. Valiliğimiz tarafından koordine edilen ve Kızılay aracılığı ile dağıtımı yapılan 25 bin adet yardım paketi kampanyasına da meclis üyelerimizin de katkıları ile erzak yardımında bulunarak destek olduk. Emniyet Müdürlüğüne 1500 adet AFAD’a 200 adet koruyucu siperlik bağışında bulunduk. Desteklerimiz devam ediyor.”

----


KARASU LİMANI
“Şehrimizin ticari bakımdan dünyaya açılan kapısı konumundaki Karasu Limanımız kapasitesini ve işlevselliğini her geçen gün daha da artırmaya devam ediyor. Limanımızda halihazırda faaliyetlerini yürüten bir gemi acentesi 2 Nisan günü Romanya’nın Köstence Limanına bir deneme seferi gerçekleştirdi. Deneme seferi olmasına rağmen çok yoğun bir talep oluştu. Karasu limanımızdan ayrılan Ro-Ro gemisi 12 saate yakın bir sürede Romanya’ya varıyor ve taşıdığı araçlar bu limandan tüm Avrupa’ya ulaşıyor. Bu gelişme karasu limanı açısından çok önemli bir sürecin başlangıcıdır. Limanımızın Ro-Ro kapasitesinin artması ile buraya yapılacak yatırımlar da ciddi oranda artış gösterecektir. Covid-19 salgını sebebiyle hayatın her alanında, bilim ve teknolojideki büyük ilerlemelere hızlı bir değişime tanıklık ediyoruz. Bu yaşanan kriz sonrası normal diye tabir ettiğimiz tüm kavramlar değişecek. Salgının verdiği dersi iyi okumalı. Değişime hızla adapte olarak hazırlanmalıyız. Bireyselden toplumsala köklü bir değişimin eşiğinde olduğumuzu asla unutmayalım. Yön değiştirmeye başlayan küresel tedarik zincirinde yer alabilmemiz için üretmeye devam etmeliyiz. Yeni nesil teknolojilere kapılarımızı açmalıyız. Temel olarak baktığımızda; yeni dünya düzeninde ekonomik sistem türleri yeniden gözden geçirilecek, yeni bir üretici davranışı dünyası ile birlikte, yeni bir tüketici davranışı bizi bekliyor olacak. Harcama öncelikleri değişecektir. Tedarik zincirlerinin uzaktan erişimle yürütüldüğü yeni bir aşamaya geçilebilir. Yüksek otomasyonlu üretim altyapısı çok ciddi bir enerji tasarrufu sağlarken, üretim maliyetlerini düşürmekle birlikte, üretimde verimliliği ve kaliteyi de artıracak. Sosyal değişim, çok dikkat çekici bir şekilde artacak. Bu değişim fırsatını çok iyi değerlendirmeliyiz.” Toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi bölümünde konuşan Meclis Üyeleri, Koronavirüs sürecinin sektörlerine etkilerini, verilen desteklere ulaşmada sektörlerinin yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler.

Editör: Haber Merkezi